fredag 25 oktober 2013

Norge och Sverige i Malmö: två bokbloggare möttes


Igår träffade jag min norska bokbloggskollega Björg i Malmö. Björgs blogg har jag följt i många år nu (vi konstaterade att vi båda började bloggandet år 2008- jag bra mycket senare på året, dock.) Tiden har gått och många fina recensioner, dikter och annat har jag läst och inspirerats av hos Björg- hennes blogg heter Mellom linjene.

Vi är båda stora lyrikälskare och jag minns Björgs enastående fina lyrikutmaning från år 2011 "Lyrik på en söndag". Där fick alla vi som tycker om poesi vårt verkliga lystmäte. Varje söndag presenterades tre uppgifter att ge sig i kast med och Björg gick från A till Ö i presentationen. Det var utmanande men ack så roligt. (Då skrev Björg på en blogg med annat namn). Att dra igång ett sådant projekt är givetvis mycket tidskrävande och jag är själv så tacksam över att jag kunde vara med och lära mig så mycket som jag gjorde. Tack än en gång, Björg!Det läses alldeles för lite på norska och danska i Sverige. På biblioteken (för att ta ett exempel) är hyllan för dansk och norsk skönlitteratur på originalspråket så gott som tom. Den engelskspråkiga hyllan brukar däremot vara mer än välfylld. Jag kan inte påstå att jag föregår med gott exempel vare sig här på bloggen eller över huvud taget- men jag gör små försök ibland. Nu har jag fått fina boktips av Björg och kommer att leta mera bland både danskt och norskt (jag behärskar ju tyvärr varken isländska eller finska)Ett aber är det förstås att de norskspråkiga böckerna är ganska hemskans dyra i inköp- men om man har lite tålamod så kommer väl en del i pocketutgåva och då blir det hela rimligare ur kostnadssynpunkt.

De två romanerna ovan har jag nu blivit rekommenderad och jag tänker absolut skaffa den här duon.

Jag var tyvärr lite sämre med mina egna rekommendationer- jag läser inte så mycket av den moderna svenska skönlitteraturen men jag kunde i alla fall visa fram Bea Uusmas "Expeditionen" (facklitteratur) som jag hade tagit med mig- alldeles färsk från biblioteket. "Expeditionen" har jag faktiskt redan läst ut- den gick helt enkelt inte att släppa.... mer om den så småningom.

Det var ett mycket trevligt möte och jag är så glad att Björg tog kontakt och ville träffa mig i min gamla hemstad (som dock var höstmörk och inte inbjöd till utforskande- det blir en annan gång vid tjänligare årstid, hoppas jag).

5 kommentarer:

mimmimarie sa...

Så roligt ni måste ha haft tillsammans. Inget är som att byta tankar och erfarenheter med likasinnade.

Mrs Calloway sa...

lyrikutmaningen verkar fantastisk. och jag håller fullständigt med om att man borde läsa norsk och dansk skönlitteratur på originalspråken. just nu läser vi i alla fall Peter Höeg på danska i vår nordiska läsecirkel. alltid något

Ingrid sa...

Mimmimarie: Att prata om böcker och läsning är alltid lika roligt och givande.

Mrs C: Det var en så ambitiöst upplagd utmaning och jag minns att jag längtade efter söndagarna. Det låter väldigt trevligt med en nordisk läsecirkel. En sådan hade jag gärna deltagit i!

Bjørg, mellom linjene sa...

Takk for eit veldig koseleg treff! Det var verkeleg fint, både å prate med deg og å endeleg få eit ansikt på ein gammal venn! Takk for gode og varme ord om blogginga mi, og. Eg blir reint rørt, her eg sitt. Eg håper verkeleg det kjem fleire sjansar.

Og ja til å lese meir på tvers av landegrensene. Vi er jo tross alt nesten naboar og skriv og les nesten same språk.

Mrs. C: Nordisk lesesirkel høyrest veldig spennande ut! Eg kjem og tar ein kikk!

Ingrid sa...

Björg: Du har så rätt, så rätt- vi är ju grannar och språken är så gott som de samma- det känns viktigt att läsa över landsgränserna! Jag kommer att fundera lite mera nu över just litteratur från Danmark och Norge.

Det vore verkligen trevligt att träffas igen när det är ljusare tider!