lördag 5 oktober 2013

De vilda Cevennerna


Nog är de mäktiga att skåda- bergen och dalarna i Cevennerna. Vilt och kargt är det.
Foto: Marek ŚlusarczykOm Cevennerna läser jag i tidskriften "Lire" och får inte mindre än tre bokrekommendationer dessutom. En av rekommendationerna gäller en verklig klassiker:
"Travels With a Donkey in the Cevennes" av Robert Louis Stevenson. 


Här är en bild på en man som har följt i Stevensons fotspår. (foto: Philippe Papadimitriou)


Året var 1878 och Stevenson beslöt sig för att genomkorsa en del av bergsmassivet Cevennerna på en åsna (som hette Modestine).Från Monastier till Alès gick rutten och det tog nära två veckor att ta sig igenom. Det blev en resa med vedermödor (naturligtvis) men Stevenson sökte tröst och kraft i naturen som omgav honom. Lärkorna sjöng högt i skyn, gräset doftade härligt och så börjar han känna en stark gemenskap med åsnan Modestine. Stevenson säger så här: " Jag tänkte att jag hade upptäckt en av dessa sanningar som bara visar sig för naturmänniskor och som är helt dolda för "penningens män". (min egen lite halvuschliga översättning).

Jag har inte läst "Travels with a Donkey in the Cevennes" men det ska jag sannerligen se till att göra.

3 kommentarer:

Linse Daugaard sa...

Den skal jeg også finde og læse. Tak for anbefalingen. Glæder mig til at høre hvad du synes om bogen, når du får den læst.

Kurt sa...

I utkanten av Cevennerna finns ju också Mont Ventoux, som Petrarca besteg 1336, och därmed skapa världens första turistskildring! Den har ju bla skildrats av författaren Fredrik Lång i essäsamlingen "Vägen, vandringen och livet"

Ingrid sa...

Linse: Jag har beställt boken- så nu väntar jag ivrigt.

Kurt: Tack, tack för boktipset. Världens första turistskildring... den får man tänka på med andakt. Jag skriver genast upp Fredrik Långs essäsamling. Har jag tur finns den på något närbeläget bibliotek.