torsdag 31 oktober 2013

Tysk torsdag: Ord som flyger och Ricarda Huch


 I min hand just nu: Wenn die Worte fliegen- en bok med utdrag ur 30 tyska 1900-talsförfattarinnors verk . Böcker av den här typen är utmärkta för att väcka läslust och inspiration att ta reda på mera om "favoriterna" för det finns givetvis alltid några berättelser som man tycker lite extra mycket om.


Ricarda Huch (1864-1947) representeras av novellen " Das Judengrab" från 1905.

Ricarda Huch var den första kvinna någonsin som blivit invald i den Preussiska Akademien men år 1933 lämnade hon sin post och gick i "inre exil" i staden Jena. Nazistisk så kallad kulturpolitik var inget som Ricarda Huch hade någon lust att delta i. Efter kriget stannade hon kvar i det som blev Öst-Tyskland men då var hon så gott som bortglömd.

Några av hennes böcker har blivit översatta till svenska men de flesta av dessa översättningar är nära 100 år gamla. "Vita nätter" som jag skrev lite om HÄR kom dock i svensk version så sent som år 1957.

Nu har jag alltså läst Huchs "Das Judengrab" också och jag fortsätter att imponeras. Det här är en odödlig berättelse om människors enorma hyckleri och feghet (för att inte tala om fördomsfullhet). En judisk man skall begravas (fast han har inte dött egentligen det är en utklädd docka som ligger i kistan) och det vållar väldiga bekymmer i en liten stad där man inte har någon judisk kyrkogård. Jag skulle vilja påstå att Ricarda Huch klär av en hel del av samhället inpå bara kroppen i den här berättelsen som är ständigt aktuell.

Jag tycker att det är mycket synd att en författarinna som Ricarda Huch har blivit så styvmoderligt behandlad. Vill man riktigt sätta sig in i hennes författarskap är det originalspråket som gäller.

4 kommentarer:

mimmimarie sa...

Ett fascinerande författaröde. Hon stannade kvar och överlevde nazism och kommunism för att bli i det närmaste bortglömd. Fint att du drar fram henne i ljuset.

Bokmoster sa...

Instämmer med mimmimarie, vilket öde. Intressant läsning!

Ingrid sa...

Mimmimarie och Bokmoster: Jag tycker (som vanligt) att det är synd att det inte finns förlag som vågar sig på att ge ut böcker av dessa författare. Ricarda Huch skriver tidlöst. (Dessutom är hon en mycket fin lyriker!). http://www.gutenberg.org/files/31658/31658-h/31658-h.htm

Ivo Holmqvist sa...

Mer om Ricarda Huch och en annan av hennes romaner här:

http://www.dixikon.se/bloggarna/letzte-sommer-richarda-huch/