söndag 6 oktober 2013

FemtiotalskvinnorVisst väcker boken nyfikenhet? Åtminstone för mig som ändå har en hel del minnen från den här dekaden. 50-tal... tiden innan de stora omvälvningarna- en tid då man ännu nöjde sig med att sitta vid radion och lyssna på program som "Snurran" . Hyland, Jerring och Gösta Knutsson var några av de stora namnen och TV var något lite konstigt och också spännande förstås (men den gjorde sitt stora intåg först i början av 1960-talet). Kvinnorna fanns mestadels i hemmen men det började röra på sig och undantagen från "regeln" blev allt fler.

50-talet och de där "extraordinära" kvinnorna vill jag gärna läsa om även om jag inte har någon som helst aning om vilka de var (och det är kanske bättre så för då lär jag mig något). Rachel Cooke har skrivit om kvinnor från helt olika yrkeskategorier.

"Muriel Box, film director. Betty Box, film producer. Margery Fish, plantswoman. Patience Grey, cook. Alison Smithson, architect. Sheila van Damm, rally car driver and theatre owner. Nancy Spain, journalist and radio personality. Joan Werner Laurie, editor. Jacquetta Hawkes, archaeologist. Rose Heilbron, QC."

Virago förlag ger ut (inom kort).

3 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

högst intressant, Ingrid! tack för tipset!

tant Hanneles bokparadis sa...

jag är lite för ung

Ingrid sa...

Mrs C: Boken lockar onekligen. Femtiotalet känns som en lugn oas för mig (fast jag var ju inte så gammal när det varade....)

Hannele: Du får satsa på 60-talet i stället :-)