tisdag 29 oktober 2013

Dansk litteratur: Jacob Paludan



När stormen började vina igår satt jag med min danska litteraturhistoria och jag fastnade direkt för Jacob Paludan (1896-1975).

Jag kan inte påstå att Paludan är en bortglömd författare men vill man läsa något av honom i svensk översättning blir det till biblioteksmagasinen (eller antikvariaten) som man får bege sig. På originalspråket kan man hitta en nyare utgåva av en av hans mest kända romaner "Fugle omkring Fyret" . Den här boken borde ha stor aktualitet i dag för den handlar om hur människan fåfångt försöker att kuva naturens krafter- teknik versus natur. (Jag tänker på ett gammalt ordspråk "du må driva ut naturen med en hötjuga den kommer dock åter").

Om boken kan man läsa mera HÄR. och HÄR (både om författaren och boken)

Jag har också  beställt Paludans stora utvecklingsroman "Jörgen Stein" - en roman som består av två delar 1. Torden i syd 2. Under regnbuen.  Den finns i svensk översättning (från 1941) och i romanen får man följa tre generationer från första världskriget och in i 1920-talet.

"Romanen om Jørgen Stein følger sin hovedperson fra provinsidyllens højborgerlige hjem gennem gymnasieårenes sværmerier og venskaber til efterkrigstidens intellektuelle rodløshed."

En av Jacob Paludans stora farhågor var att Europa skulle bli totalt amerikaniserat.....


3 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Jacob Paludans bildningsroman Jörgen Stein kom på svenska det mörka krigsåret 1941, översatt av Olle Hedberg som samma år gav ut sin häftigt antinazistiska satir Ut med blondinerna, apart i hans långa rad av hans romaner. Samma kom Olle Hedbergs trilogi om Karsten Kirsewetter ut i ett band i det ockuperade Danmark, fördanskad av just Jacob Paludan - en vacker gentlemen´s agreement i nordisk samförståndsanda. En tidig läsvärd roman av Paludan är De vestlige veje, om en dansk emigrant i USA som känner sig misanpassad i sitt nya hemland, ett ämne som Johannes V Jensen behandlade tidigare, liksom på andra håll i Norden bland många andra Henning Berger och Knut Hamsun. En sen bok av Paludan, lika läsvärd, är den eftersinnande Han gik ture, dessutom vackert tryckt i ett behändigt fickformat.

Ivo Holmqvist sa...

"år" föll bort - samma år 1941 ska det vara för Jörgen Stein och Karsten Krirsewetter

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Tack för dessa värdefulla upplysningar. Jag väntar på att få låna hem "Jörgen Stein". "De vestlige veje" verkar mycket lockande också (jag har läst utdrag ur Henning Bergers berättelser om det stora landet i väster (som inte var ett drömmarnas land för alla). I mina hyllor finns en del Olle Hedberg (arvegods)- tyvärr ingenting av Jacob Paludan. Jag misstänker att jag måste bege mig till ett (eller flera) antikvariat....