onsdag 23 oktober 2013

Jill Lepore och Book of Ages


 Jag satt och glodde lite förstrött på nomineringarna till National Book Award för det här året (ja, det dräller av litterära priser och de börjar delas ut nu- lite varstans). National Book Award är  över 60 år gammalt och hör väl till ett av de större litterära priserna som delas ut (amerikanskt). Årets skönlitterära nomineringar lämnar mig ganska kallsinnig men facklittetaturens dito blir jag mera intresserad av. En av böckerna på listan i år är Jill Lepores bok om Jane Mecom Franklin (1712-1790).

Jane var yngsta syster till Benjamin Franklin och man kan då inte påstå att hon fick något vidare lätt och behagligt liv. Bortgift vid 15 års ålder med en man (han var sadelmakare) som bara verkar ha dugt till att producera barn- tolv stycken blev det till slut och bara ett av dem överlevde Jane. Mannen drabbades av mentalsjukdom och det gjorde några av barnen också. Nog hade hon bekymmer, alltid denna kvinna. "Sorrows roll upon me like the waves of the sea" sa Jane och skrev sin självbiografi- den blev kort och koncis- bara cirka 15 sidor lång. Dessutom blev det krig runt omkring henne (hon bodde i Boston) . Benjamin och Jane höll kontakt genom åren och han försökte hjälpa henne med pengar och annat.

Nu har historikern Jill Lepore skrivit en bok om denna kvinna och om den tid/plats hon levde i/på. Jill Lepore är knuten till det prestigefyllda Harvard (hon är från trakterna av Boston själv).

För att kunna skriva behöver Lepore tillgång till kaffe, böcker och alla sina husdjur. I den här artikeln i Boston Globe kan man läsa mera om detta.
En alldeles egen illustration till de här raderna:

Winnie - Golden retriever från Boston. Winnie gillar snö och ser fram emot familjesemestrar i både Vermont och Maine. (Winnie bor hos en god vän till mig).

Inga kommentarer: