söndag 11 mars 2012

Stories of the deep south

Hela 23 noveller innehåller den här boken "Waiting for the Evening News" av Tim Gautreaux. Det blir många läsupplevelser och många intryck av en för mig alldeles ny författare. Jo, jag ska nog läsa några av hans romaner också. Så småningom.

Gautreaux är en medkännande skribent och hans huvudpersoner är ofta män och då män som tillhör det som i USA har benämningen "blue collar" och de tillhör den franskättade befolkningsgruppen. "Les cajuns".

Alla novellerna är mycket läsvärda men givetvis lyser några med ett extra starkt ljus. Den första i samlingen "Same Place, Same Things" utspelar sig i depressionens Lousiana och huvudpersonen är en resande reparatör- en man som fixar pumpanläggningar (och även annat) "a pump repair man". Han reser runt i södern för att leta upp arbeten som andra inte har klarat av- och så stöter han på den "svarta änkan" (men det tar ett tag innan han fattar vad den här damen har för avsikter och då är det för sent). Det här är en verkligt kuslig berättelse och man dras in i handlingen direkt.

I "Waiting for the Evening News" får man veta vad som kan hända om man kör godståg i överförfriskat tillstånd. (Det rekommenderas inte). "Died and gone to Vegas" är en veritabel "Decamerone" och de historier som berättas är verkligen underhållande. Vad sägs om att heta Gonzales Gonzales och bo på Gonzales Street i staden.... Gonzales?

En av de allra bästa novellerna i mitt tycke är "The Courtship of Merlin LeBlanc- här tvingas Merlin mot sin vilja ta hand om dotterns lilla baby och han försöker febrilt leta upp en kvinna att gifta sig med så att han kan slippa undan- men både hans far och hans farfar dyker upp i handlingen och det blir gamle farfar Etienne(93 år) som får sista ordet-

"What's this baby's name?" the old man asked in his whispery voice. "Susie". He grunted. 'No sir'. Her name is Susan. Susie sounds like someone you meet in the Red Berry after ten o'clock'.
'Yes, sir,' Merlin said.
'Her name is Susan. Su-san. You hear that? You gonna keep her here and raise her even if you find no wife.'

Jag säger som Annie Proulx "Magnificently enjoyable reading" och Tim Gautreaux' namn lägger jag på minnet.

Inga kommentarer: