lördag 31 mars 2012

Essäer/essayer

I dagens DN (Boklördag) står en artikel om Fredrik Sjöberg och hans senaste essaysamling "Varför håller man på" och så finns en liten sidoblänkare om två andra aktuella svenska essaysamlngar- nämligen Daniel Hjorths "Mixture" och Nina Burtons "Flodernas bok".

Om det är något som brukar vara värt investeringskostnaden så är det just essaysamlingar. Jag älskar att läsa välskrivna essayer och här hittar jag ofta så mycken inspiration och så mycken kunskap (och jag hoppas att jag ska komma ihåg en del själv också).

Daniel Hjorth, tycker jag är en av de allra främsta inom genren och Nina Burtons böcker har jag också läst och njutit av tidigare. Jag ser verkligen fram emot "Flodernas bok" som ges ut i slutet på april. Jag har redan lagt upp den på önskelistan och den kommer jag definitivt att investera i. Tre floder skriver hon om- Rhône, Rhen och Themsen. Tre stora kulturbärare med andra ord och tre stora "Européer". Jag har redan bläddrat lite i det första kapitlet (som finns att läsa på nätet). Jag noterar också att det finns vackra foton i boken. Det blir den inte sämre av.


"glänsande guldkorn framvaskade ur tonvis av sand"- det tycker jag är en bra beskrivning på essayer. (Citat: Gabriella Håkansson, DN).

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

essayer passar alltid

Ingrid sa...

Hannele: Absolut gör de det. Man har alltid tid att läsa en essä, tycker jag.