torsdag 29 mars 2012

För att fortsätta summeringen

Boken om Litauen "ett litterärt resesällskap" har varit en stor inspiration och den är jag så glad för. Jag hittade den på tyska Amazon (för en spottstyver). Trots att den saknar register är jag ändå mycket förtjust i den och vackra bilder illustrerar kapitlen som alla har utdrag från noveller och romaner av de författare som det berättas om. Här får man lära sig så mycket! Förlaget "Insel Taschenbuch" har gett ut ett par böcker till i samma serie. Jag har fyllt på i min önskelista (högt upp finns en litterär vandring genom Elsass (Alsace).

Om just den här boken var billig så blev inköpet i sig ändå dyrt... jag kunde ju inte motstå litauiska noveller (från Tranans förlag) och så köpte jag också en diktsamling av Tomas Venclova....

Dessutom har jag beställt följande böcker via fjärrlån: Bortom det låsta havet - lyrik från ett litauiskt nittonhundratal, Gondolin, 1999

Själens labyrint (med dikter av Nijole Miliauskaite), Ariel 2004

(Tack till översättaren Anna Harrison som tipsade om dessa böcker.)
"The Junction" är utgiven på förlaget "Bloodaxe Books" (ett mycket fint förlag för övrigt).

Från dikten som gett namn åt samlingen hämtar jag slutstroferna.

"Touch the cold grass of childhood.
You are home. Night's shell enfolds
the three-fold sea. It's all a gift of grace:
these muddled times, the sentry no longer
on guard, the air that's longing for a voice."

Åter ett speciellt tack till Anna Harrison som upplyste mig om sina svenska översättningar av Tomas Venclova:
Anna Harrison sa:
Hej Ingrid!Tomas Venclova finns översatt till svenska av mig, Anna Harrison, och Loreta Burnyte:1) Tomas Venclova. Samtal vintertid. Dikter 1956-2000 Med efterord av Joseph Brodsky. Redaktörer Ariel-Skrifter 8. Tryckning: Gandolin, Stehag, 2000. ISBN 91-88821-00-5. ISSN 1403-8137.

2) Former av hopp - essäer 1976-2001 samt "Samtal om Vilnius. En brevessä" av Czeslaw Milosz
ISBN 91-974211-1-1

Jag hoppas att du kan hitta dem i bokhandeln eller på nätet! Med vänliga hälsningar,Anna Harrison.Och ja, det är hundens dag idag, verkar det som. Soffan (som maken och jag sprang runt hela Malmö för att hitta har blivit ockuperad). Detta är ett mycket bortskämt husdjur....

4 kommentarer:

Carita Liljendahl sa...

Jag beundrar människor som läser allt möjligt och MYCKET. Själv slukar jag mest deckare, men det kan bero på att jag är författare och journalist själv. Läser massor av tidningar också, så språket hålls levande - men som sagt, det där med att läsa ANNAT än deckare kanske blir nåt för mig då jag blir pensionär om sisådär femton år :-)

Anonym sa...

Din hund är verkligen jättefin.
//Mimmimarie

Bodil Z sa...

"Bortom det låsta havet" har jag tyvärr inte fått med mig hit, men det finns några dikter av Sigitas Geda under pausträdet, som har kommit dit via det låsta havet:

http://bodilzalesky.com/blog/2005/09/07/sigitas-geda/

http://bodilzalesky.com/blog/2006/05/10/de-avlidna-barnens-kollektiva-bon-i-byn-paterai/

Så gränslöst vackra!

Ingrid sa...

Carita: När man är mitt uppe i ett aktivt yrkesliv hinner man nog inte läsa allt man vill- och sysslar man dessutom med skrivande hela dagarna behöver man kanske något mera avkopplande som lektyr. Du har mycket att se fram emot om 15 år!

Mimmimarie: Tack ska du ha. Han är dessutom snäll och glad- och en mycket god kamrat "på vägen".

Bodil: Tack för länkarna- jag blir alltid så glad över att få lära och läsa på din blogg! Nu ska jag ta mig dit snart!