fredag 16 mars 2012

Hög

Jag menar substantivet även om det går utmärkt att bli hög av böcker också ibland. Just nu har jag samlat ihop den här blandningen. För ett tag sedan såg jag ett program om Taj Mahal och då kom jag på att jag nog hade en hyllvärmare som handlade om moguler någonstans- jag hittade William Dalrymples "The Last Mogul" som dock inte handlar om Shah Jahan och hans Mumtaz utan rör sig i en tid bra mycket senare.



Sanna med bloggen "Och solen har sin gång" skrev om "The House in Paris" av Elizabeth Bowen. Bowen är en intressant författarinna och jag har bara läst noveller av henne- nu är jag mitt uppe i handlingen -i en roman som jag säkert kommer att tycka mycket om. För säkerhets skull har jag en biografi om Bowen också som bredvidläsning.



Stefan Zweig är en mästerlig berättare- här en samling "Psychologische Meistererzählungen" med titeln "Phantastische Nacht" . Boken har varit min mors och den är tryckt 1956.



Nobelpristagaren Wladyslaw Reymonts "Die Bauern" läser man inte på några timmar och det blir en utmaning att läsa de fyra delarna (här samlad till en bok) på tyska- men vad gör man när det inte finns någon tillgänglig svensk översättning....





Antologin med "Aesthetes and Decadents of the 1890s" har jag haft liggande ett tag- det kan vara dags att läsa. Tidsperioden är mycket intressant. En del fina illustrationer av Audrey Beardsley kan man njuta av samtidigt.



2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

ingen av dem finns i min bokhylla

Ingrid sa...

Elizabeth Bowen tror jag att du skulle gilla, Hannele!