onsdag 21 mars 2012

Merkiné-resan i Litauen fortsätter

Det gamla Merkiné




Cirka 30 kilometer nordost om staden Drusininkai ligger Merkiné- omsluten av floderna Niemen och Merkys. Merkiné är en stad med gamla anor- man tror att den anlades redan på 1200-talet.




Stadens store son heter Vincas Krėvė-Mickevičius (1882-1954)- filolog och författare. Krevé (som är hans 'nom de plume') fick en stor del av sin utbildning vid universitetet i Lviv i den galiciska delen av det gamla habsburgska riket . Han kom att bli lärare vid universitetet i Baku i Azerbaijan men han återvände till Litauen år 1920. Under större delen av 40-talet gick han i inre exil för att sedan fly från landet i samband med den sovjetiska ockupationen år 1944. Så småningom kom han till USA och där slutade han sina dagar.



Krevé är mest känd för sin hjältesaga "Das Hünengrab" (i tysk översättning) som rör sig i 1300-talets Litauen. Han har också skrivit noveller och skådespel. Idag är det svårt att få tag på hans böcker i översättning men något finns på engelska. Den här oåtkomligheten tycker jag är sorglig för Krevé var faktikst påtänkt för Nobelpriset om jag kan lita på de artiklar om honom som finns på nätet.

Inga kommentarer: