onsdag 21 mars 2012

En njutbar trio

Knut Haeger var kirurgen som skrev massor av trevliga kåserande böcker om framför allt skånsk, dansk och brittisk historia. En titt på Libris webbsök visar alla de titlar som finns att låna fortfarande- en del är troligen magasinerat. Knut Haeger gick ur tiden för över 20 år sedan, han drabbades av en massiv hjärtattack mitt under en föreläsning på MAS (Malmö Allmänna Sjukhus). Kvar finns böckerna- och de är verkligen värda att läsa. Rappt skrivna- och med stor kärlek till ämnet - den lyser genom sidorna.

I "Ögonkast på Öresund" avhandlas så vitt skilda ämnen som "Lidnersk knäpp i Ramlösa", "Oh, Gud i Kiöge!" och "Slottet som dog av skam"(Det handlar om Hörsholms slott och, ja, det finns alltså inte längre kvar).


Varje år sedan 2003 ger Samfundet de nio ut en litterär kalender som spinner kring ett tema. Kalendern 2009 hade fokus på Stina Aronson. Många läsvärda essayer finns det här skrivna av t ex Malte Persson, Magnus Florin och Peter Kihlgård.






Simon Schama behöver ingen närmare presentation- han är en ytterst levande författare/historiker och hans böcker är briljant skrivna men man måste ge sig tid med läsningen. Detta är ingenting man kan hasta igenom. I mina hyllor finns också hans "A History of Britain" ett mäktigt verk i tre delar. Peter Englund har skrivit en recension om boken på bilden "Skog- Landskap och minne" (Gedins förlag 1997).



Just nu är Schama aktuell med en essaysamling " Scribble, Scribble, Scribble: Writing on Ice Cream, Obama, Churchill and My Mother". Den har jag på min önskelista.

5 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

Skog. Landskap och minne har jag missat.
Jag älskar böcker om skog. Kerstin Ekmans Herrarna i skogen och Johannes Ekman, Skogen i vårt inre äger jag.

Ingrid sa...

Mrs C:Johannes Ekmans bok känner jag att jag måste titta närmare på. Den känner jag inte till.

Läst, sett & hört sa...

dwn kom ut strax efter Kerstin Ekmans. men de kände inte till varandra. lustigt. två Ekman skriver om skog vid samma tid

Läst, sett & hört sa...

"den" ska det så klart vara...

Ingrid sa...

Mrs C: Jag ska leta upp!!