Hertigen förs till Reval och fångenskapen blir ytterst behaglig- han lever i sus och dus och lånar pengar här och där- han har det mycket bra. Så kommer en order att alla Narva-fångar ska föras till Stockholm, även hertigen. Men... Karl XII skriver ett ilsket brev- "Behåll suputen, det är bättre att han plundrar Reval än min huvudstad, Stockholm."
Så dör hertigen efter flera års vällevnad- skulderna är stora och han har sett till att skaffa sig många.... Borgenärerna har synnerligen kreativa idéer vad gäller att bli gottgjorda... och ja... Croy lever vidare fastän han är död... (Han skrämmer bland annat slag på lilla orgelspelande fröken Kitty Rutz).
Werner Bergengruen visade sig vara en trevlig bekantskap att göra. Den här novellen (den är ganska lång) roades jag verkligen av- den är skriven med udd och humor och med "en lagom del makabert" också. En fin blandning med andra ord. Jag kommer att få anledning att återkomma till den här novellsamlingen.
3 kommentarer:
Det låter som en märklig blandning, men en spännande sådan!
Josefin: Det är en i alla avseenden märklig novellsamling- men mycket fängslande och jag tycker att den förtjänar svensk översättning.
Visst är det en kul bok. Däremot är huset de Croy franskt (från början) och finns nu i i flera europeiska länder. Många märkliga levnadsöden. En var högsta hovdam hos Marie Antoinette, en förlorade slaget vid Narva och blev mumie i Reval och av familjens prinsessor hänger på Nationalmuseum.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Croÿ
Skicka en kommentar