onsdag 7 mars 2012

Herr Almqvist

Bokhandeln här i kommunen är mera en pappershandel än en bokdito- men ibland tittar jag in i alla fall för att se om jag möjligen kan hitta något "matnyttigt". Igår fanns pocketutgåvan av Eva-Marie Liffners "Lacrimosa" på hyllorna och den har jag länge velat läsa så den åkte med hem. Almqvist... ja... det var länge sedan jag läste något av honom. Minnet behöver friskas upp och så plockade jag fram vad jag hade i hyllorna.

Cecilia Sidenbladh har skrivit om "Rättegången mot Almqvist" och hon har, tror jag, gjort mycket noggranna efterforskningar i polis- och rättegångsprotokoll. Den här boken finns i pocketutgåva och för 20 kronor (den reas just nu på bl a Adlibris) . Som hittat för en mycket intressant verklighetsskildring.

Törnrosens bok är en "Imperialoktavupplaga utgiven under redaktion av Fredrik Böök" (1922). Jag har flera band och jag kommer inte att hinna läsa allt men valda delar, givetvis. Det kändes spännande att plocka ut de här böckerna från hyllorna.

Redan på sidan 14 i Lacrimosa fastnar jag för språket är som kristall- och så många tankar väcks-

"En mänska blir den hon utger sig för att vara. Kung eller trashank, enfaldig eller klok. Är det inte ett märkligt förhållande, så säg? Utsagan blir en Nessosmantel genom livet, den gamla sagans smärtsamma skrud döljer vem du egentligen är. Det är som att betrakta sig själv genom en förvrängd spegel, alltid med omsorgsfullt ordnade anletsdrag. Bilden liknar dig, men inte mer."

4 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

jag håller på att samla krafter för att äntligen ta itu med Almqvist, Drottningens juvelsmycke.
sedan ska jag läsa Lacrimosa (jag köpte pocketutgåvan) och Snöängel av Anna - Karin Palm. och nu påminde du mig om Cecilia Sidenblad, Carl Jonas Love Almqvist. I urval som jag faktiskt har i min hylla. det blir mycket att göra

Ingrid sa...

Mrs C: Ja, det är mycket läsning. Det finns en hel del om Almqvist och väldigt mycket AV honom också.

Lustigkulle sa...

Jag samlar mig också för Almqvist - synd att det inte är Almqvistår i stället för Strindbergsår!
Han var intressant - så mångsidig som författare och person.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag hade också hellre sett ett Almqvistår. Strindberg känns så uttjatad....(tyvärr kanske men dock).