tisdag 11 maj 2010

Tangospelaren av Christoph Hein

Boken finns utgiven på svenska på Norstedts förlag (1990)- men går bara att få tag på antikvariskt (som det ser ut). Tyvärr. Jag har läst på engelska - lite löjligt kanske men nu blev det så.
-
Christoph Hein kommer från det forna Öst-Tyskland- han växte upp utanför Leipzig och han har också skrivit mycket dramatik- mellan 1974 och 1979 var han knuten till Der Volksbühne i Öst-Berlin. Hans första roman var- "Den främmande vännen" (1982 och på svenska år 1985 utgiven på Norstedts förlag). År 2004 kom Hein ut med en självbiografisk roman "Landnahme" ännu inte i svensk översättning (för den kommer väl???).
Hein har varit ordförande i den tyska PEN-klubben.
-
Huvudpersonen i Tangospelaren heter Dallow. Han är universitetslärare i historia - men han är också en duktig pianist. Året är 1968. En kväll får han hoppa in som vikarie när den ordinarie "tango-spelaren" inte kan ställa upp. Det blir hans fall för texten till musiken han spelar är kritisk mot regimen- och hela kabarén inklusive Dallow blir dömda till 21 månader i fängelse. När vi träffar Dallow har han precis avtjänat sitt straff.
-
Dallow är bitter och utan mål strövar han omkring i staden- går på barer, super och ägnar sig åt massvis av "one-night-stands". Grå är hans tillvaro- grå och trist. Han är fången i en fälla som han inte kan ta sig ur. Han bara driver runt. Ett par politrucker -( Bill och Bull-typer) uppvaktar Dallow intensivt- med önskan att han ska återgå till sitt gamla arbete och där ägna sig åt angiveri. Detta vägrar Dallow och han får för övrigt inte sitt gamla arbete tillbaka ändå för där sitter nu en kollega och häckar (med rätt inställning). Till slut tvingas Dallow ta arbete som servitör på en isolerad ö långt från Leipzig. Här får han nyheter om att Tjeckoslovakien har invaderats av bland annat ryska trupper. Plötsligt ändrar sig hans värld- (hur tänker jag inte avslöja).
-
Dallow är inte någon sympatisk typ- han kunde ha varit det- men i stället för att ta på sig "dissident-skapet" blir han bara grå och oengagerad- han blir som "alla andra...." "Tangospelaren" är en mycket angelägen och läsvärd roman- visst- Öst-Tyskland finns inte längre men ofrihet och angiveri existerar tyvärr fortfarande- nu på andra platser. Boken ger också en mycket god tillbakablick på en tid som inte ligger så särskilt långt borta. Det kan nog vara nyttigt att minnas.

Inga kommentarer: