torsdag 20 maj 2010

Ett biblioteks historia i tre akter



Bibliotekets utveckling i en liten stad....
Det började med "Fiskarstugan"- jag tror att det måste ha varit om inte det minsta biblioteket i Sverige så i alla fall näst intill.... här kunde man låna böcker fram till och med början av 70-talet.
-

År 1971 lades järnvägen ner. (Tyvärr, säger jag). Då blev ett stycken stationshus ledigt för andra ändamål. Hit flyttades så biblioteket- betydligt större plats fick man för böcker och folk (och det togs tacksamt emot av många).

-
Nästa etapp (tidigt 80-tal) blev att ett nytt centrum växte upp- och då kostades det på en helt ny biblioteksbyggnad i rött tegel. Idag är det trångt i hyllorna och generellt ont om plats- det finns en förhoppning om expansion eftersom lokalen bredvid står tom. Jag hoppas..... (och många med mig).

5 kommentarer:

Hanneles bibliotek sa...

Tänk alla dessa bibliotek, skattkistor. Superkorkat att lägga ner järnvägar, nu ska de återställas för stora pengar igen..

Ingrid sa...

Ja visst var det dumt med alla dessa järnvägsnedläggelser- och som du säger- nu ska det satsas igen på "ny spårbunden trafik "(bra naturligtvis, men kostsamt eftersom man nu måste starta från "scratch".)

Hermia Says sa...

Intressant ta del av ett stycke bibliotekshistoria! Tack för det!

snowflake sa...

Jag tackar också för denna lilla historielektion. Hoppas andra tar efter!

Ingrid sa...

Tack, tack- så roligt att ni tyckte om "mina bibliotek".