tisdag 8 januari 2013

Vad är en klassiker?



Jag hade egentligen tänkt skriva några rader om Anthony Trollope (1815-1882)  för jag hittade en svensk översättning av hans "Barsets sista krönika" (originalutgåvan kom år 1867) i hyllorna. Jag måste erkänna att jag aldrig varit så särskilt dragen till Trollopes romaner- jag läste någonstans att han var en mycket disciplinerad författare och att han satte upp för sig själv att ett visst antal rader  skulle skrivas varje dag och när det var gjort "så var det det"- tråkigt, tyckte väl jag som gillar det icke så organiserade och det mera passionerade....  Vi får väl se om jag ger mig i kast med människorna i den fiktiva staden Barset... (det är 1000 sidor läsning bara i dessa två sista delar). Trollope blev mycket älskad och läst på sin tid och ännu trycks hans bästa böcker upp i nya utgåvor så nog är t ex "Barsets sista krönika" en klassiker.

Lyran har kört igång med en klassikerutmaning - men jag har lärt mig att inte vara med i utmaningar för jag är så dålig på att fullfölja dem- däremot kommer jag att följa med i vad som läses för det tycker jag är väldigt spännande.

På baksidan av "Barsets sista krönika" finns en lista över modern världslitteratur (och min bok är utgiven år 1945 så modern är ju listan inte längre). Förlaget "Natur och Kultur" har gett ut.  Här återger jag de flesta böcker som listats-   30 titlar i allt.

1. Charlotte Brontë: Jane Eyre
2. Thomas Hardy: Hemkomsten
3. R L Stevenson: Arvingen till Ballantrae
4. John Galsworthy: Aristokrater
5. W H Hudson: Det blodröda landet
6. Henry James: Amerikan i Paris
7. Guy de Maupassant: Ett liv
8. Paul Bourget: Lärjungen
9. Alphonse Daudet: Fromont junior och Risler senior
10. Ivan Gontjarov: Oblomov
11. Nathaniel Hawthorne: Den eldröda bokstaven
12. Emily Brontë: Stormvindar
13. Kipling: Höglandsbilder och andra berättelser
14. George Eliot: Silas Marner
15 o 16. Arnold Bennett: Systrarna del 1 & 2
17. Theodor Fontane: Effi Briest
18. Anathole France: Drottning Gåsfot
19. Thomas Mann : Huset Buddenbrook
20. Oscar Wilde: Dorian Grays porträtt
21. George Meredith: Feverels eldprov
22. Joseph Conrad: Lord Jim
23. Anthony Trollope: Barsets sista krönika del 1 & 2
24. Wilhelm Raabe: Hungerprästen
25. Theodor Storm: Eckenhof
26. Paul Heyse: Den siste centauren
27. Gabriele d'Annunzio: Elden
28. Joris-Karl Huysmans: Mot strömmen
29. Émile Zola: Krogen
30. Henryk Sienkiewicz: Med eld och svärd

En bra blandning, tycker jag och många klassiker att välja bland. Flera av dem har jag läst men det finns också flera titlar som jag tänker kika lite närmare på så småningom.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

det finns ju moderna klassiker...

Hanneles bokparadis sa...

jo, Emily Brontës bok har många namn... Blåst, Stormvindar eller Svindlande höjder

Ingrid sa...

Hannele: De moderna klassikerna tycker jag kan vara väl så intressanta som den "gamla beprövade" :-) och ja, den boken av Miss Emily har nog fått många olika namn....

Bjørg, mellom linjene. sa...

Eg luerer og av og til på kva som er definisjonen på ein klassikar. Eg høyrde ein gong at når det gjald musikk, så skulle eit stykke ha vore aktuell gjennom to generasjonar og ein generasjon reknes som 25 år. Så kanskje det er så enkelt at det er ein tekst som har vore aktuell for dei fleste som har levd i ein periode på meir enn 25 år?

Ingrid sa...

Björg: Jag tror att det finns väldigt många definitioner på en klassiker- men den musikaliska definitionen verkar vettig- en bok vars popularitet och läsning sträcker sig genom två generationer. Jo, det kan säkert passa.