onsdag 9 januari 2013

I gamla BLM kan man hitta väldigt mycket....



I BLM årgång 1932 (den finns utlagd på nätet) läser jag att Bonniers förlag en gång hade planer på att ge ut en serie med titeln "Riktiga romaner" och man började så smått också. Jag har inte lyckats hitta en fortsättning (men det är kanske jag som är dålig på att leta?). Hur som helst- i maj 1932 recenseras två böcker från serien och först ut är Susan Ertz (1894-1985) roman "Vintergatan" (The Milky Way) som låg högt på bestsellerlistorna i USA under hela 1929. Idag är Susan Ertz bortglömd och hittar man något av henne kanske det blir i en sommarstuga någonstans...

Det är ren underhållningslitteratur men som sådan är den säkert inte alls oäven. Mest beröm fick Ertz annars för en roman med titeln " The Proselyte" som handlar om en kvinna som gifter sig med en mormonmissionär och så flyttar med honom till Utah. Det blev ingen dans på rosor för just den kvinnan.... Det finns tre böcker av Ertz i svensk översättning och biblioteken har gallrat ut rejält.



Mannen på fotot heter Warwick Deeping, läkare och författare, (1877-1950) och hans bok ""Doktorn i Roper's Row" var också kandidat till serien "Riktiga romaner". Deeping är säkert mera känd än Susan Ertz och några hans romaner kan man få tag på i nya utgåvor. Mycket populär var han - speciellt på 1920-1930-talen.Flera av hans böcker har filmatiserats och det finns också en TV-serie, tror jag. Tydligen retade Deeping gallfeber på George Orwell som inte alls uppskattade hans melodramatiska sätt att berätta. Om "Doktorn i Roper's Row" skriver recensenten i BLM:

" En lugn och behaglig, ibland
kanske litet känslosam berättarton präglar
Deepings roman, som skänker god och
långvarig förströelse."

Nu finns boken bara på två bibliotek......

Lättast att få tag på verkar romanen "Sorrel and Son" att vara- om man vill läsa på engelska.

Inga kommentarer: