onsdag 31 juli 2013

Österlenska irrfärder: Simrishamn Simrishamn är en pittoresk (sommar)stad och glädjande nog har bokhandelsdöden inte inträffat här. I Simrishamns bokhandel fanns en hel del smått och gott och trots den inte alltför stora ytan hade man ett mycket trevligt sortiment, tycker i alla fall jag. Hit kommer jag gärna fler gånger.


 
En av de österlenska irrfärdernas absoluta höjdpunkter blev besöket på Österlens museum. Här fanns både nytt och gammalt i en mycket intressant blandning och speciellt förtjust blev jag i alla vackra klädesplagg som förevisades- både nyare och äldre. En blick på stadens historia fick man också- och så en helt ny utställning som handlade om skånskt yllebroderi.

 
Här ligger Bornholmsbåten redo för avgång. En timma tar det så är man i Allinge på andra sidan vattnet. Har man lust kan man sedan ta en busstur runt hela ön. Nu medgav tiden inte några Bornholmsutflykter men nog känns det bra att veta att det idag finns så snabba och bekväma förbindelser. Jag minns 50-talets träliga turer från Ystad (då tog det nära 6 timmar och jag minns också stormiga överfarter och sjösjuka...)


Morgondis över hamnen. Många segelbåtar att beskåda. Min blick var också något disig för det råkade vara marknad i stan just den här helgen. Det var inget jag uppskattade- tingel-tangel och sedan discodunk hela natten lång (nåja, fram till 01.00 men då var jag hjärtligt trött på den där sången om tyrolerhatten). Ingen höjdare om man ska upp i arla morgonstund för att köra vidare. Den som inte gillar trängsel, bök och oljud bör undvika Simrishamn den sista helgen i juli månad.

7 kommentarer:

Hannele på Hisingen ♥ sa...

har aldrig varit i Bornholm

Hanneles bokparadis sa...

inte på Österlens museum

Ingrid sa...

Hannele: Bornholm är så vackert och städerna ligger tätt. Här finns mycket att se. österlens museum är verkligen värt ett besök!

Mrs Calloway sa...

jag har cyklat runt Bornholm för många år sedan. sol, vind, rökt fisk, keramik och ett tyskt fotbollslag minns jag...
Simrishamn är en trevlig stad att besöka på sommaren

Ingrid sa...

Mrs C: Det kan vara rejält backigt på Bornholm på sina ställen. En mycket vacker ö är det med både klippor och sandstränder. Håller helt med dig vad gäller Simrishamn.

Hermia sa...

Vilken fin reseberättelse! Jag åkte runt på Österlen för ett par år sedan och skulle gärna göra det igen.

Ingrid sa...

Hermia: Österlen lockar verkligen till återbesök- här finns så oerhört mycket att se och ta in.