tisdag 9 juli 2013

Professorns hem av Willa CatherJag har läst den här romanen på engelska men den finns i svensk översättning (från 1927). Originalutgåvan är från 1925.

Willa Cather är ingen författare "i ropet" här i Sverige, tyvärr. I USA ingår delar av hennes ganska rika produktion ofta i den rekommenderade läsningen för både gymnasielever och universitetsstudenter. Det finns därför väldigt mycket skrivet om just "The Professor's House" på nätet.

"The Professor's House" handlar om Godfrey St Peter, 52 år, och hans värld. När berättelsen börjar är han och hans fru Lillian på väg att flytta till ett nytt hus- men St Peter är inte glad- han dröjer sig kvar vid det gamla och envisas med att ha kvar sitt lite underligt dekorerade, omoderna och väl inrökta arbetsrum i det annars utrymda huset. I arbetsrummet ska han skriva om och redigera en dagbok som han fått av en kär vän (Tom Outland) som stupade i Flandern år 1917.

"The Professor's House" består av tre delar och det kan göra den något rörig. Den första delen som har rubriken "Familjen" är en bok i sig och handlar om St Peter's relationer med hustrun Lillian, de två döttrarna och deras män. Det står ganska snart klart för läsaren att St Peter är något av en enstöring och han har kommit "ifrån" sin familj. Äldsta dottern Rosamond är gift med Louie Marsellus- en rik och materialistisk ung man - och en man som St Peter inte hyser några speciellt varma känslor för. Den yngre dottern Kathleen står han närmare och hon är också den person som skildras mest positivt i romanen.

Det här är ingen "action"-bok utan mera en stilla berättelse om en man som går igenom en "mittlivs-kris" och som klarar sig med ett nödrop över till den andra sidan om denna. Det mest fängslande är nog St Peter's förhållande till den unge Tom Outland- och del två av boken återger den dagbok som Outland skrivit under en vistelse i New Mexico. Outland är den sanne idealisten och han har en stark integritet. (En verklig motpol till Louie Marsellus).

När Willa Cather skrev den här boken var det första världskriget inte särskilt långt borta och det känns att världen säkert blivit annorlunda. Guden Mammon börjar ta en allt större plats i människors medvetande och den gamla världen är på väg att försvinna.

Jag tycker att "The Professor's House" har en hel del att lära - och nog förtjänar den att bli en så kallad modern klassiker även här.

Här en länk till en av många recensioner.

Inga kommentarer: