måndag 22 juli 2013

Kvinnoöden genom 200 år och så en "noir-serie"


När alla andra for till stranden för att svalka av sig åkte väninnan och jag i motsatt riktning med buss och sedan tåg. Vi hamnade så småningom i den stora staden Köpenhamn och svettades i värmen (men det var ju ett eget val). Köpenhamn var bullrigt och fullt av turister men ändå som vanligt så härligt att vandra runt i.

Bokhandelsdöden är tyvärr märkbar även här och det var inte mycket jag hittade i läsväg - men "Det begyndte med Jomfru Sörensen- kvindeskaebner gennem 200 år" kunde jag inte motstå och den fick följa med hem. (Man kan köpa den på AdLibris också). I den här boken, som har vackra illustrationer, kan man läsa om 200 år av Danmarks historia - berättad av/genom kvinnor. Kvinnorna kommer från Lisbeth Smedegaard Andersens egen släkt och hon har lagt ner ett stort arbete på boken. Många timmar har författarinnan ägnat åt att studera kyrkböcker och folkräkningar och kvinnolitteratur. Trådar vävs samman till en stor och vackert skimrande väv. Det här är en bok jag önskar att jag själv kunde ha skrivit men nu ser jag verkligen fram emot att börja på en upptäcktsresa genom 1800- och 1900-talets Danmark. I bokhandeln var man helt lyrisk över "Jomfru Sörensen".


Så till något helt annat. När jag bläddrade runt för att försöka hitta litteratur från Karibien dök den här boken upp- en samling berättelser i "stil noir". Det visade sig att Akashic Books (ett förlag som specialiserar sig på just den här genren) har gett ut massor av titlar från många olika hörn av världen (mest dock från USA). Kanske kan det intressera någon annan bokälskare så jag länkar till förlagets sida HÄR.

2 kommentarer:

♥ Hannele sa...

trevligt åka tvärtom, danska böcker skulle jag dock inte köpa, för lat

Ingrid sa...

Hannele: Det har du rätt i- och det finns ju så många andra böcker att läsa. :-)