fredag 5 juli 2013

Boston Adventure av Jean StaffordJean Stafford (1915- 1979) fick ett hårt liv. Hennes bana kantades av olyckliga äktenskap, depressioner och ett överskott på starka drycker. Hon dog utbränd och trött på tillvaron. En handfull romaner och många noveller lämnade hon efter sig (novellsamlingen The Collected Stories of Jean Stafford tilldelades Pulitzerpriset år 1970).

Jag har tidigare läst "Puman" (The Mountain Lion) som kom ut i svensk översättning år 1949 (Panache). Den boken grep mig starkt och så lyckades jag få tag på Staffords debutroman från 1944 "Boston Adventure".

"Boston Adventure" är en betydligt mera omfångsrik bok än "Puman"- med nära 600 sidor blir den till en smärre tegelsten och den är dessutom indelad i två partier. Den här gången fångar Stafford en ung flickas öden i den lilla staden Chichester och i Boston någon gång på 1930-talet.  Det handlar om Sonia Marburg- dotter till en tysk far och en rysk mor. Hon växer upp under mycket små omständigheter i en  dysfunktionell familj. Länge är hon enda barnet men så blir modern gravid igen och då flyr fadern hemmet för att aldrig mera återvända. Den pojke som så småningom föds blir moderns hatobjekt nummer ett och det stackars barnet kommer inte att bli gammalt.

I allt elände tycks det ändå finnas en ljusglimt för Sonia som nu har blivit familjens brödvinnare. Hon arbetar som hotellstäderska och träffar så den förmögna Miss Pride, en äldre kvinna ur en av Bostons så kallde fina familjer (brahmin). Sonia drömmer om Boston och en ny tillvaro där. När modern till slut går in i vansinnets mörker kommer Miss Pride som något av en räddande ängel. Så verkar det först i alla fall och del två av romanen handlar om Sonias tid i Boston hos Miss Pride. Det blir inte alls som Sonia tänkt sig- Miss Pride har sina alldeles egna planer med Sonia och håller henne i kort koppel.

I Boston Adventure kläs den så kallade högre societeten av inpå bara skinnet och det är en samling  mycket  osympatiska människor som får breda ut sig på sidorna. Miss Pride's systerdotter Hopestill tar möjligen priset i att vara hemsk i det här galleriet - porträttet av henne är djävulskt skickligt målat.

Jean Stafford hade gott om tid att studera den Bostonska överklassen - hon kom visserligen själv från Californien men hennes första äktenskap var med poeten Robert Lowell- och han var väl förankrad i brahminernas värld.

Boston Adventure är en skrämmande berättelse om klass och identitet och om utsatthet- i ett konservativt och puritanskt Boston. Kanske är den dock lite i längsta laget och jag hade ibland lite svårt att hålla intresset uppe- speciellt i det långa mittpartiet. Det tog sig i slutet och det är ett slut som lämnas öppet- och fritt för egna spekulationer.

Inga kommentarer: