tisdag 30 juli 2013

Tematrio: Historiska romaner


Självporträtt av Artemisia Gentileschi

Den här veckan frågar Lyran efter tre historiska romaner. Jag har kikat i hyllorna och hittat den här trion. Först ut blir Artemisias passion av Susan Vreeland- en bok som handlar om den italienska konstnärinnan Artemisia Gentileschi. Artemisia var en stark och självständig kvinna under en tid då kvinnor förväntades stå i köket och föda barn (och slita med en massa annat dessutom). Här kan man läsa mera om Artemisia. Susan Vreelands roman är en verklig pärla och jag rekommenderar den å det varmaste. Artemisias passion kom ut i svensk översättning år 2004.


Sinuhe egyptiern är nog den mest kända av Mika Waltaris många historiska romaner. För mig är den något av en favorit och den tål sannerligen omläsning.

"Jag Sinuhe, Senmuts och hans hustru Kipas son, är det som skriver detta. Icke för att prisa gudarna i  landet Kem, ty vid gudar är jag trött. Icke för att prisa faraoner, ty vid deras gärningar är jag trött. Blott för min egen skull är det jag skriver detta. Icke för att smickra gudar, icke för att smickra konungar, icke av fruktan och icke av framtidshopp. Ty under min levnads tid har jag erfarit och förlorat så mycket att jag icke plågas av fåfäng fruktan, och vid hoppet om odödlighet är jag led, liksom jag är led vid gudar och konungar. Det är endast för min egen skull jag skriver detta, och häri tror jag att jag skiljer mig från alla skrivare, så i det förgångna som i framtiden."

Bok nummer tre blir Kelvin Lindemanns "Den frihet väl kan bära" - en bok som kom ut mitt under brinnande krig år 1943. Kelvin Lindemann är en dansk författare och "Den frihet väl kan bära" handlar om 1658 års sammansvärjning och uppror på Bornholm- det uppror som kom att befria ön från det svenska oket (som bara hade legat och tyngt i några månader). Det var givetvis ingen tillfällighet att romanen kom ut när den gjorde och Lindemann fick snabbt fly över till Sverige för Hitler blev synnerligen uppretad över en sådan roman (givetvis). Idag påminner namnen på ett par av de stora Bornholmsfärjorna om 1658 års sammansvärjning.

5 kommentarer:

Helena sa...

Tyckte ganska bra om Sinhue så lånade ut den till en kompis som varit där. Hon började checka in nån gång per månad och säga att den låg på nattduksbordet, men att det tog lite tid. Hon blev aldrig klar :)

Lena sa...

Har inte läst någon av dessa. Tack för tipset!

Ingrid sa...

Helena: Sinuhe är en lång roman och det gäller nog att vara lite tålmodig. :-)

Lena: Tack själv, Lena.

Sanna sa...

Det är så spännande med din blogg för du tipsar ofta om sånt jag inte läst - tack för det!

Ingrid sa...

Tack ska du ha Sanna!