måndag 15 juli 2013

Satellite City av Alecia McKenzieAlecia McKenzie (f.1960) kommer från Kingston, Jamaica och "Satellite City" var hennes första novellsamling (1992) och den tilldelades Commonwealth Writers Prize for Best First Book.

Hela tretton noveller bjuds man på och jag tycker att de är alldeles otroligt bra så gott som allesamman. McKenzie skildrar ett modernt Jamaica och hennes blick är kritisk om än kärleksfull. Här får man läsa om konflikter mellan olika generationer, klasskillnader, fattigdomens förbannelse, människors kamp för en bättre tillvaro och så religion vs hyckleri. Ofta är slutet sorgligt och de människor som författaren väljer är utsatta individer, sårbara (och sårade bli de).

"Jakes makes" handlar om Jakes- en man som är " a free spirit" och som vägrar att välja en traditionell yrkeskarriär- han älskar sin konst och snidar souvenirer åt turisterna. Massvis med pengar tjänar han på det- fast när det sedan kommer fram "både det ena och det andra" om de där träsniderierna blir det en chock för Grand Ma Scottie och hennes barnbarn

I "Bella Vista" handlar det om  ett tabubelagt ämne - incest. Larry är Mavis enda barn och han tror att hans far är död sedan länge- när sedan sanningen uppdagas tappar Larry helt fotfästet- och begår ett mord. Nu sitter han på mentalsjukhuset "Bella Vista" och Mavis berättar historien om Larry både från dåtid och nutid. Det är en sorglig och oändligt gastkramande novell.

"Satellite City" handlar om en man som tappat lusten att leva trots att han har nästan allt man kan önska sig. Clinton designar gratulationskort och han tjänar bra med pengar på detta- men han får inte utlopp för sin egen kreativitet utan blir instängd i ett "trångt rum". Relationen med flickvännen Pearl blir allt sämre och så går spiralen ner i stigande hastighet. "Satellite City" ger en mycket god bild av Jamaica av idag- föreställer jag mig- ett land som slits häftigt mellan nytt och gammalt.

"Satellite City" har getts ut av Longman (Longman Caribbean Writers).2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är säkert en bok för mig också. Tack igen! Jag visste ingenting om Alecia McKenzie.

Ingrid sa...

Klemperer: Det var en mycket trevlig novellsamling, tyckte jag.