lördag 13 juli 2013

Beka Lamb av Zee EdgellBeka Lamb kommer att bli en modern klassiker om den nu inte redan är det. Zee Edgells prisbelönade debutroman från 1982 är kurslitteratur vid många amerikanska universitet idag. (Vilket innebär att det finns massvis att hitta om den här boken på internet).

Beka Lamb är 14 år gammal och som så många tonåringar ifrågasätter hon välden och dess ordning. Hon är uppstudsig och lat i skolan men hennes sinne är aktivt och nyfiket. Föräldrarna är bekymrade för Beka ljuger och nu har hon kört i sin examen. Pappan hotar med att ta henne ur skolan- en skola som drivs av nunnor och som är mycket strikt.

Romanen följer Beka och hennes familj under några mycket viktiga och avgörande månader . Det är inte bara familjelivet som skildras utan också politik, religion och kolonialism.

Beka har en mycket älskad vän, Toycie, som är 17 år och som i motsats till Beka har strålande resultat från skolan. Men... Toycie har en pojkvän och nu visar det sig att hon väntar barn. Hela hennes liv stjälps omkull och på samma gång också Bekas. Hon tvingas bli vuxen nästan över en natt för Toycie faller ihop fullständigt.

Beka Lamb är en mycket berörande bok- en bok som väl berättar om en svår tid i en ung människas liv- och det är också en lektion i Belizes historia. Jag tycker att det är synd att en så här fin författare inte blir mera uppmärksammad i Sverige. Kanske kan det någon gång bli en bokmässa med tema "Karibien"? Det skulle i alla fall jag se fram emot.

Jag citerar så bokens slutrader för de är så vackra:

"Beka remembered the days spent swimming and diving with Toycie at St. George's Caye. Concentrating on the memory she relived the times they floated, fingers linked and spluttering with delight, upon the choppy aquamarine sea beneath the pier. Deliberately she spun her kaleidoscope of sunshine and seawater waiting for the twinges of pain she associated with these memories. There were none although the memories remained bright and clear. Settling the pillow more comfortably beneath her head, Beka smiled. Her watch-night for Toycie was over and she felt released- there was need no more for guilt or grief over a mourning postponed."

Inga kommentarer: