lördag 25 augusti 2012

Överfallet av Harry Mulisch


Harry Mulisch (1927-2010) räknas som en av de "tre stora" i nederländsk efterkrigslitteratur. Hans tema är ofta andra världskriget och romanen "De Aanslag" (Överfallet) (The Assault) publicerades 1982 på originalspråket. År 1986 kom filmatiseringen som blev en stor succé med bland annat en Oscar för bästa utländska film. Boken har sedan blivit översatt till över 20 språk- däribland svenska (1989).

Det är januari år 1945 i ett Holland som fortfarande är ockuperat av tyskarna. Familjen Steenswijk bor i  huset "Carefree" på en liten lugn gata i utkanten av Haarlem. Det är kväll, man spelar Fia och försöker glömma att det fortfarande är krig. Så ljuder ett skott i mörkret. Det visar sig att det är en ökänd medlöpare som likviderats och nu håller ett par grannar på att flytta kroppen och den läggs framför familjen Steenswijks "Carefree". Innan någon hinner reagera är tyskarna på plats och här ställs inga frågor. Familjen förs bort- huset bränns ner. Bara 12-årige Anton överlever och han tas om hand av en morbror i Amsterdam.

Så går åren- romanen tar oss med framåt i tiden och gör nedslag under olika viktiga tidpunkter i Antons liv- 1952-1956 (Ungernkrisen)- 1966 och 1981. Varje förflyttning framåt ger ytterligare en pusselbit som tar oss till gåtans/gåtornas lösning. Vem var det som sköt medlöparen, varför flyttades liket och vem är vem i detta drama.

Anton blir så småningom en mycket framgångsrik läkare och han försöker glömma det förflutna men det växer sig alltför starkt och går inte att ignorera.

"Överfallet" är en hisnande välskriven bok med många oväntade turer och med en sorgsenhet och en klarhet som tar sig in i själen på läsaren.

Harry Mulisch omnämndes som Nobelpriskandidat men tiden gick ifrån honom (som för så många andra värdiga). Mulisch gick bort år 2010.

Patrik Enander på bloggen "En trave böcker" har också läst.

"But what does it matter? Everything is forgotten in the end. The shouting dies down, the waves subside, the streets empty ,and all is silent once more."Inga kommentarer: