fredag 3 augusti 2012

Juli månads bästa läsupplevelser


Ett litet inlägg innan jag återgår till sol, strand och slött leverne. Juli bjöd på mycket regn och en del kyla- åtminstone i början av månaden. Då var det bra att ha rejält med litteratur på bord och i hyllor. Det blev en hel del läst och mycket var oväntat bra.

1. Elisabeth Vigée-Le Bruns memoarer var en stor och positiv överraskning- för den här damen kunde inte bara måla fantastiskt vackra tavlor- minsann kunde hon inte skriva också. Väldigt intressanta och spännande minnen hade hon tecknat upp.

2. Så läste jag "The Ante-Room" av Kate O'Brien och hittade en ny favoritförfattarinna. Oförglömlig bok.

3. Det blev mycket irländskt i juli och Maeve Brennan imponerade storligen- hennes "The Visitor" är kusligt bra. Den här lilla romanen borde verkligen översättas till svenska.

4. En annan irländare som jag blev helt "betuttad i" är Colm Toíbín. Jag läste "The Blackwater Lightship"- sedan fick jag hämta andan och ja, jag vet att jag måste läsa fler böcker av Toíbín nu.

5. Och ja, så var det "The Slaves of Solitude" av Patrick Hamilton. Den fick avsluta månaden- och det var inget dåligt slut på en mycket god läsmånad. Härlig bok, spännande bok och välskriven bok. Den senaste svenska översättningen är från 1948. Månne det inte kan vara dags för en ny utgåva....

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

ser ut som en toppenmånad

Ingrid sa...

Hannele: Det var verkligen en av de bättre läsmånaderna hittills i år!