onsdag 29 augusti 2012

Ett nyvaknat intresse


Att man aldrig ska säga aldrig har jag verkligen blivit varse de senaste dagarna. Jag skrev lite om Pilgrim's Progress och så har jag ordat något om Rachel Joyce's "The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry" (Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd) som garanterat kommer att bli en av höstens stora bestsellers.

Jag är just nu inne på sluttampen med Rachel Joyce's roman och visst har hon fått sin inspiration från Bunyan.


Mycket passande har Bunyans mest kända verk kommit ut i ny svensk utgåva på Artos & Norma bokförlag. Jaha ja, jag känner att jag nog måste se till att läsa "originalet" också (" svärfar"Alfreds varningar till trots) och jag förbereder mig genom att läsa lite om Bunyan på webben.


Här är han- John Bunyan- 1600-talsförfattaren som är i allra högsta grad levande än i dag, över 300 år senare. Han hade faktiskt ett riktigt spännande liv.  Han fängslades för att ha predikat utan tillstånd (till exempel) och han lyckades överleva inbördeskrigets England också. Han var från början kalvinist men övergick sedan till den anglikanska kyrkan. "Kristens resa" är en av världens mest lästa böcker.

Inga kommentarer: