måndag 13 augusti 2012

Engelska pionjärer


Visst är den vacker, utsökt vacker- den lilla parfymflaskan som tillverkats hos Wedgwoods. Den mest kände i familjen Wedgwood är nog Josiah (1730-1795)- och han var verkligen en framåt man. För att skapa de vackra föremålen krävdes lera och flinta bland annat- och sådant måste ju transporteras till fabriken i Burslem. Då såg Josiah till att det grävdes kanaler och en ångmaskin skaffade han också- den tidens stora nymodighet. Hans experimentlusta var enorm och Josiah Wedgwood var sannerligen en av den tidens stora nyskapare.

Josiahs son Thomas (1771-1805) var inte sämre han- han var en av de första att försöka sig på fotografering- han kom ganska långt med sina experiment med silvernitrat och man kan nog säga att han banade väg för den som komma skulle: fotokonsten.


Thomas Wedgwood

Det har säkert skrivits många biografier om den här stora familjen men alldeles nyutkommen är den här boken som kanske mera är en biografisk roman än en regelrätt biografi. Jag skulle tro att det har funnits mycket att fördjupa sig i. Hur som helst- jag lägger upp "The Potter's Hand" på min önskelista.

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Nytt för mej...

Ingrid sa...

Hannele: Det finns nog mycket intressant att hämta i boken om Wedgwoods!