måndag 13 augusti 2012

The Angel Maker av Stefan Brijs


Stefan Brijs är en belgisk författare som skriver på nederländska och hans roman "The Angel Maker" (som finns översatt till ett flertal språk, bl a danska) blev en verklig storsäljare. Flerfaldigt prisbelönad blev den också och den har tryckts upp i ett åtskilliga utgåvor.

"The Angel Maker" är en kuslig berättelse om besatthet, utsatthet, sjukdom och död. Jag skulle inte vilja kalla den för thriller men väl är den thrillerartad. Huvudpersonen är doktor Victor Hoppe- och romanen inleds med hans återkomst till den lilla byn Wolfsheim- han är dock inte ensam- med sig har han sina trillingar- alla tre är rödhåriga och harmynta.

I den lilla byn går skvallret. Var är Hoppes fru? Varför heter barnen Gabriel, Michael och Raphael (som de tre ärkeänglarna)? Varför göms trillingarna undan?

Boken är indelad i tre delar- den första handlar om just Hoppes återkomst och barnens uppfostran och vård. Hoppe lyckas vinna en del förtroende i byn för han är en skicklig läkare- och han anställer lärarinnan Charlotte Maenhouf som "guvernant och barnflicka" till trillingarna. Charlotte är en duktig pedagog och hon har dessutom en skarp blick och ett rebelliskt sinne. Något är inte som det ska- och Charlotte är på god väg att luska rätt på sanningen....

I del två får vi veta mera om Victor Hoppe själv- hans liv och hans karriär som läkare. Det är en mardrömslik resa bakåt i tiden till en barndom fylld av misshandel och elände.

Det är en lättläst bok men den är ändå inte enkel. Doktor Hoppe är något av en modern Frankenstein - en mans besatthet av sin skapelse- och den som försöker nysta i hemligheterna blir tystad- förr eller senare....

Det här är kanske ingen bok att läsa när vinden tjuter och mörkret har fallit...Inga kommentarer: