söndag 12 augusti 2012

En barnbok jag minns speciellt


När jag var fem år togs jag med på en av mina första "utrikes" resor- och det blev till Bornholm. På den tiden tog överfarten en massa timmar och jag hann bli rejält sjösjuk på kuppen. Östersjön är inte att leka med- oavsett årstid. Mina föräldrar däremot gladde sig åt turen (och mådde utmärkt väl på överfarten) och speciellt min mamma som skulle få träffa sin släkt (min mormor kom från Bornholm). Jag minns klippor och sandstränder, stränder med sten (vackra rundslipade sådana som jag plockade hem en del av), rökta sillar, en uppretad sköldpadda och så bilderboken jag fick, den som handlade om det ganska elaka trollet Krölle-Bölle.

Krölle-Bölle hittade på massor av hyss och så skrämde han de utsatta genom att ropa sitt "Bobbaraekus Filiaekus"- det fick de flesta att ta till flykten ända till dess att han råkade på "fel" person- nämligen en man som var döv. Då hjälpte inga" bobbaraekus filiaekus" i världen och Krölle-Bölle fick rumpan randad. Välförtjänt kan man tycka.

Trollet Krölle-Bölle uppfanns av Ludvig Mahler och jag tror att året var 1945- och jo, jag tyckte väldigt mycket om den här boken.

2 kommentarer:

Eva Runefelt sa...

Vad roligt läsa. Krölle Bölle och de sjösjuka resorna till Bornholm minns också jag.. Har du kvar boken? Om du vill sälja den så är jag mer än intresserad. Jag var på ön som fyraåring första gången, sen har det blivit sammanlagt 25 gånger, med mina egna barn.

Hälsar Eva
eva.runfelt@gmail.com

Ingrid sa...

Hej Eva,

Idag tar turen över dryga timmen - stor skillnad mot i början av 1950-talet. Man slipper säkert en hel del sjösjuka. Bornholm är en underbar plats på jorden, tycker även jag. Boken om Kröllebölle vill jag inte sälja men säkert kan du hitta den i någon dansk bokhandel- det är ju en klassiker av rang!