måndag 6 augusti 2012

En bladvändare från Schweiz: Small World av Martin Suter


"Small World" är första delen i en trilogi av psykologiska thrillers skrivna av schweizaren Martin Suter- och det är också den enda av de tre som blivit översatt till svenska. Det tål att upprepas att vi ska vara mycket tacksamma mot förlaget Thorén & Lindskog som ger oss tillgång till så många fina tyskspråkiga romaner. Det här är bara en i raden.

Detta var boken som jag inte kunde lägga åt sidan när jag väl börjat läsa. Otroligt spännande och det är verkligen inte underligt att den filmatiserats och prisbelönats.

Det handlar om Konrad Lang, som är en man i 60-årsåldern. När romanen börjar har han lyckats (genom slarv) att sätta fyr på den stenrika familjen Kochs villa på Korfu. Vi får veta att Konrad vuxit upp i familjen Koch och tagits om hand av dem under alla år- och att han speciellt varit sällskap åt sonen (och arvingen) Thomas. Nu tryter dock tålamodet för familjens matriark Elvira och hon såge gärna att Konrad fick tillbringa sina sista år i ett grekiskt fängelse. Så blir det inte. Konrad sätts på "diet" (d v s han ska vänjas av med att titta för djupt i flaskan) och hans liv ska bli mera ordnat.

Allt verkar gå hur bra som helst ända tills Konrad börjar tappa sitt närminne- och så får han diagnosen alzheimers sjukdom. Det korta minnet försvinner allt mer men barndomen träder fram allt klarare- till Elviras förskräckelse, för här finns det hemligheter som bäst bevaras gömda.....

Det är, som sagt, en olidligt spännande historia- och den handlar både om hemska familjehemligheter och om en otäck sjukdom som framskrider med obönhörlig kraft. Slutet är oväntat och sätter extra krydda på den här litterära anrättningen. Nu hoppas jag verkligen att vi ska kunna få läsa de övriga två böckerna i trilogin också.... Det ser jag fram emot.

6 kommentarer:

Bokmoster sa...

Den där ska jag lägga på minnet!, vilket bra tips!

Ingrid sa...

Bokmoster: Det är en väldigt välskriven och spännande bok!

Bokmoster sa...

Hittade att boken filmatiserats med bl a Gérard Depardieu 2010, ett franskttyskt samarbete. Men jag håller mig nog till boken :)

Ingrid sa...

Bokmoster: Jo, jag såg också att Depardieu var med i filmen- precis som du tror jag att boken är "nummer ett".

Fru E sa...

Jag har också läst och tyckte mycket om! En skicklig debut, minsann!

Ingrid sa...

Fru E: Man blir onekligen imponerad och intresserad!