torsdag 31 december 2009
Godt Nytår!
-
onsdag 30 december 2009
En favorit för 2010
Katarerna genom Le Roy Ladurie
tisdag 29 december 2009
Hart Crane
Nyårslöften- årets sista tema-trio
-
Jag ger aldrig nyårslöften.
-
Men.... jag har så klart önskningar. Jag vill gärna försöka läsa så många böcker som möjligt i Lyrans jorden-runt-resa. (önskning nummer ett).
-
Önskning nummer två- att läsa mera tysk litteratur. (Nu har jag blivit riktigt extra inspirerad efter att ha tillbringat ett par nätter med Buddenbrooks).
-
Ja... och så slutligen en önskan om läsning även av litteratur från "icke så kända länder"- det känns som om det vore en god prioritet? De flesta av mina böcker kommer från den engelsksrpåkiga världen. Jag är säker på att jag missar väldigt mycket.....
måndag 28 december 2009
Jag är fast.....
söndag 27 december 2009
I stället för stjärnor på ett slott....
-
lördag 26 december 2009
Konsten att planera sin läsning
fredag 25 december 2009
Vildmarken av Upton Sinclair
onsdag 23 december 2009
Visa ord av Samuel Beckett
tisdag 22 december 2009
Upton Sinclair
Nobelklassiker
Jultema-trio
måndag 21 december 2009
Pierre Magnan och "La Maison Assassinée (Stenängeln)
Pierre Magnan är en mycket intressant författare. Tyvärr finns inte mycket av honom översatt till svenska- men i våras gavs hans barndomsskildring ,Kyndelälskaren ,ut av Elisabeth Grates förlag. (Det är en av de allra bästa böcker jag läst under det gångna året!).
-
Magnan har tidigare skrivit mest deckare/mordgåtor. Jag har precis läst ut "La Maison Assassinée" (med visst besvär eftersom franskan här inte är den lättaste). Boken finns dock i svensk översättning (fast i gammal utgåva- från år 1986)- Stenängeln- heter titeln då. Berättelsen har filmats också (och jag vågar nog inte se filmen för handlingen är verkligen otäck....). Detta är ingen deckare- det är däremot en mycket invecklad mordgåta.
-
Ond, bråd död.... en hel familj blir brutalt mördad sånär som på ett treveckors spädbarn- Séraphin. Handlingen utspelar sig mest i början av förra seklet och som alltid när det gäller Magnan- i Provence.
-
Séraphin Monge är på jakt efter sina föräldrars (och syskons) mördare- och det är en mycket skrämmande och psykologisk studie i en utsatt, plågad människas sökande efter hämnd och rättvisa. Séraphin kommer tillbaks till sitt föräldrahem efter kriget (första världskriget)- i jakten på mördaren (mördarna). Huset river han ner sten för sten.... och så blottläggs också hemligheter... den ena efter den andra. Mord planeras- och utföres men inte på det sätt som Séraphin hade tänkt sig....
-
Det som fascinerar mig mest är karaktärsbeskrivningarna.... och Magnans rika språk- det riktigt vindlar ibland.... Jag skulle verkligen önska att flera av Magnans böcker blev översatta till svenska.
Berlin av Ales Steger
"Berlin är ett monster. Berlin är världens vackraste stad. Båda meningarna stämmer och stämmer samtidigt inte."
-
Jag har aldrig varit i Berlin- men det är en stad som lockar mig. När jag läser Ales Stegers essäer om den stora staden känns det som om jag själv vandrar längs gator och torg och som om Berlin kommer in under huden på mig. Essäen om "Museivaktsmuséet" t ex är helt obetalbart rolig- (och elak)-
" Som Museivaktsmuséets grande finale, kanske även som extranummer, skulle man ställa ut den kvinnliga vakten på Alte Nationalgaleries tredje våning. Mellan måleriska försök att närma den italienska renässansen och den tyska romantiken dånar det så att marmorn i pelarna skakar och flickorna rodnar på taveldukarna."
-
Steger vandrar genom Berlin- från vinter till vår- till höst.... från väderstreck till väderstreck. Han nämner fem yrken som är typiska för Berlin: ställningsbyggare, dryckesleverantörer , expressbud, författare och servitörer......"de har alla det gemensamt att de inte tillverkar något, att de bara flyttar på, tar isär och på nytt sätter ihop".
-
Historien om Berlins högsta berg "Teufelsberg" får en essä helt för sig själv (med all rätt).
-
Stegers bok är ingen reseskildring men jag skulle nog väldigt gärna vilja ta med mig hans bok inför en tripp till Berlin.......
söndag 20 december 2009
fjärde advent
Nobelpris- nobelalfabet bokstaven A
Nobel-alfabetet fortsätter i Lyrans regi. Denna veckas bokstav "A".
1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.
Jag väljer André Gide. När jag gick i gymnasiet läste vi hans "Pastoralsymfonien - en sorglig berättelse om en ung flicka och en präst. (kärlek och död). I min egen hylla finns "Om icke vetekornet dör" och "Jordisk föda". "Om icke vetekornet dör" är självbiografisk. "Jordisk föda" har jag inte läst- men jag vet att det är en mycket poetiskt skriven bok.
-
"Betrakta aftonen som om ljuset för alltid försvann med den, och morgonen som om allting föddes med den. Må din upplevelse vara ny i varje ögonblick. Vis är den som förvånas åt allt."
-
André Gide var 78 år gammal när han fick priset med motiveringen: .... för hans vittomfattande och konstnärligt betydelsefulla författarskap, i vilket mänsklighetens frågor och villkor ha framställts med oförskräckt sanningskärlek och psykologisk skarpsyn."
2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.
-
Bernardo Atxaga (länken går till hans egen sida på baskiska...) är en annorlunda författare- främst för att han skriver på just baskiska. I "Obabakoak" skriver han om livet i den lilla byn Obaba. Det är en väv av olika personer och öden som skildras. Ibland blir det lite för rörigt för mig... men jag känner att Atxaga är en författare som förtjänar sina läsare. Jag vill ge honom priset för hans ordkonstnärlighet och hans sätt att få ett litet och nästan bortglömt språk att tala högt och klart.
lördag 19 december 2009
Om DNA och vår släkthistoria
Det skrivs mycket om 2000-talets tio bästa böcker. Flera bokälskare och dito bokbloggare har lämnat sina förslag. Vixxtoria har en väldigt spännande bok med på sin lista- Brian Sykes "Evas sju döttrar" (The Seven Daughters of Eve). Den boken hade jag gärna listat också (men jag kommer inte att skriva någon lista).
-
Sykes hävdar att nästan alla Européer kan härleda sina rötter tillbaks till sju kvinnor - "urmödrar" - han har döpt dem till Ursula, Xenia, Helena, Velda, Tara, Katrine och Jasmine.
-
Jag vill gärna föra fram två böcker till som behandlar samma ämne- (ungefär i alla fall). För några år sedan såg jag ett mycket intressant program på National Geographic Channel- det handlade just om människans ursprung. En forskare - Spencer Wells- reste runt och samlade DNA på de mest gudsförgätna platser. Jag satt som klistrad vid TV:n- och jag blev givetvis otroligt nyfiken på mina egna rötter. National Geographic hade då ett så kallat "genographic project"- för en ganska rimlig peng kunde man skicka in lite "celler" och efter en viss väntan fick man ett resultat tillbaka. (Kvinnor kan bara följa urmodern - män har både "mitokondriemöjligheten" och "Y-kromosom-möjligheten "(så sabla orättvist :-). Hur som helst- Spencer Wells har skrivit en väldigt intressant bok om vår urtida historia- och hur vandringslederna har gått. Ibland blir det lite tekniskt - men det är ändå som en riktig detektivhistoria.
-
Bok nummer tre på min lista är Out of Eden av Stephen Oppenheimer. Här kan man läsa om bland annat Gravetti-kulturen (och Venus från Willendorf)- och var vi Européer egentligen kommer ifrån. En bok i samma anda som Spencer Wells'. En blandning av genetik, arkeologi och även klimatologi.
fredag 18 december 2009
Min jullektyr....
Två böcker av japanska författare. Taichi Yamada vet jag absolut ingenting om och det här ska vara den första av hans böcker som blivit översatt till svenska. "En suggestiv skildring om den svåra konsten att släppa taget"... låter spännande.
torsdag 17 december 2009
Bokfrågornas ABC- bokstaven D
-
1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?
-
Uj,uj,uj.... deckare är inte min favoritlektyr men visst läser jag deckare ibland. Jag gillar engelskt... så slår väl till med PD James. Favoritperson i deckarvärlden? Jag rör mig nu in i riktning mot TV-seriernas värld- Foyle är min favorit. Absolut. Han är verkligen engelsk ut i fingerspetsarna- lugn och sansad- inga "exter" här inte.
-
2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?
-
Detta var mycket lätt att svara på. Min favoritpjäs av alla är "En folkefiende" av Henrik Ibsen. Jag har både sett (på Intima teatern i Malmö en gång för mycket länge sedan) och läst den. En ständigt lika aktuell pjäs.
"Stockmann har nå valget mellom å gjenopprette tilliten til badeanstalten eller å sette arven over styr. Han velger å holde fast kurs, og i stedet for å flykte fra byen, bestemmer han seg for å bli og kjempe for sannheten, uansett pris. Han konkluderer med at «den sterkeste mann i verden, det er han som står mest alene».
-
Den här pjäsen kan jag läsa hur många gånger som helst (och bli lika upprörd över Stockmanns öde varje gång- samtidigt som jag hyser den största beundran för honom- (och för alla som har modet att gå mot strömmen och det som verkar vara den bekvämaste lösningen.)
-
3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?
-
Just nu känns serien om John Adams som ett aktuellt och bra val. Serien baserar sig på historikern David McCulloughs bok om en av de första amerikanska presidenterna (Adams var nummer två i ordningen) och en av författarna till självständighetsförklaringen.
-
4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.
-
Agneta Pleijel har skrivit "En vinter i Stockholm". Citat:"I november är Stokholm obeskrivligt, en dödsseglats in i vintern."
fyk och deckare
onsdag 16 december 2009
Maus (The complete Maus) av Art Spiegelman
Jag hade mina funderingar när jag beställde den här boken- en seriebok. Kunde det vara något för mig? (Jag har inte läst serier sedan tidigt 60-tal och har inte "hängt med" i den nya tiden med hela böcker i serieform).
-
Det visade sig att alla mina farhågor kom på skam. Jag har läst en hel del böcker om förintelsen- men att läsa om Vladek och Anja (Art Spiegelmans föräldrar) var som att få ett knytnävsslag rakt i solar plexus. Serieformen gör läsupplevelsen mycket starkare. Nazisterna tecknas som katter, polackerna blir till grisar och fransmän (det förekommer bara en) som grodor. Judarna tecknas som möss. Det blir otäckt.
-
Art Spiegelman skildrar hur han intervjuar sin far om hans hemska upplevelser före och under kriget- (det blir också ett mycket intressant porträtt av relationen mellan Art och fadern- som genomsyrar hela boken.) En liten pojke spelar också en stor roll i skildringen- Richieu- Art's bror som dog innan Art föddes. En så sorglig död. Både Anja och Vladek Spiegelman överlevde förintelsen- men till vilket pris....
-
Det här är en bok som förtjänar alla möjliga utmärkelser. Hade den hört till 2000-talet skulle jag ha nominerat den på den lista över de 10 bästa böckerna som nu cirkulerar.... men Maus är av tidigare datum.
tisdag 15 december 2009
Tema-trio vänskap
SF-bokhandeln i Malmö
måndag 14 december 2009
En trio med Ryszard Kapuscinski
Den här trion finns i min bokhylla. Ryszard Kapuscinski är en helt otroligt fin berättare. Han var journalist men hans penna är inte journalistens- den är förvisso författarens.
söndag 13 december 2009
Fernando Pessoa - Ode till havet
Inspirationen till att läsa "Ode till havet" kommer från
Pessoa är en av de många författare som blivit känd och älskad först efter sin död.
Mina ord skulle inte kunna göra rättvisa åt den här diktsamlingen- jag är förstummad....
-
Mysteriet i varje avfärd och varje ankomst,
den smärtsamma instabiliteten och det ofattbara
i detta omöjliga universum,----
----
Å, morgonens svalka vid ankomsten
och morgonens blekhet vid avresan,
när det knyter sig i magen på oss
och en vag känsla som påminner om rädsla-
den nedärvda rädslan för att bryta upp och ge sig iväg,-----
----
Ut på havet, ut på havet, ut på havet, ut på havet!
Å sjösätt mitt liv i havets vågor till vindarnas sus!
lördag 12 december 2009
Nostalgi från barndomen....
När jag var barn brukade min farmor mycket ofta passa mig. Farmor bodde på Hospitalsgatan i Malmö i en mycket liten lägenhet (Ett rum och kokvrå). Det fanns inga böcker där men väl veckotidningar. Det var tidningen Vi och Hemmets Veckotidning som var vanligast förekommande. I Hemmets Veckotidning fanns det alltid en följetång (eller två...)- Jag minns att Birgit Th Sparres namn ofta förekom som upphovsman(kvinna). Det var romantiska berättelser från "bygden". Jag kan tänka mig att böckerna som följetängerna baserade sig på såldes i många exemplar på den tiden.
-
Häromdagen fick jag syn på den här lilla boken (som jag i det närmaste har läst ut) "Flickan från Ingenstans"- den ger en väldigt fin bild av människan och kvinnan Birgit Th Sparre. En mycket berest dam var hon- och mycket priviligierad också. Många böcker skrev hon- de flesta handlade om hennes hembygd- trakterna runt Ulricehamn och sjön Åsunden. (Historiskt intressant plats...). "Flickan från Ingenstans" är en trevlig biografi- jag har inte helt läst ut den ännu, som sagt, men har inte många sidor kvar.
-
Birgit själv sa "... författarinna är jag inte. Jag skriver bara böcker. Det är skillnad det!"
Agneta Tjäder har skrivit om Birgit Th Sparre. Förlaget heter Hjalmarson och Högberg.
-
Det är nästan så att jag har lust att läsa en av de där överromantiska romanerna också....Kan man kalla det för gamla tiders "chick-lit" eller är det vanvördigt att säga så? Hur som helst- nostalgi i massor - det känns det som.
fredag 11 december 2009
Jakten mot nollpunkten
Jag ska inte orda så mycket om den här boken men jag har läst och tyckt om. Biografiåldern har jag uppnått med råge och just Carl Johan de Geers något annorlunda uppteckning av ett klart annorlunda liv underhöll mig mycket.
-
Boken är som det citeras från GP "rörlig" (om inte bitvis också rörig). "snabba kast fram och tillbaka- distraktioner och kommentarer och plöstliga infall" jo, jag skriver under på det. Själv hade jag svårt att lägga den ifrån mig.
-
Petter på bloggen Butter tar ordet har ett mycket intressant tema just nu "Triffider" - och skriver bland annat om boken Triffidernas uppror (The Day of the Triffids) av John Wyndham. Carl Johan de Geer har faktiskt en liten blänkare om Wyndhams bok i sin biografi. Jag citerar:
" Triffiderna var växter av rododendrontyp som med grym känslokyla hämnades på mänskligheten. Alla människor var blinda därför att de gått ut en natt och tittat på ett ljusstarkt astronomiskt skådespel som växterna hade ordnat. Blinda människor blir lätt offer för hämndlystna buskar. Kommer de veganska aktivisterna på samma sätt att avliva Skansens vargar? För de senare är det ju bara kött som är nyttigt."
-
Jag tänker läsa om Triffidernas uppror och det finns även andra böcker av Wyndham som jag tycker är (om)läsvärda. Jag minns "The Kraken Wakes "till exempel.
onsdag 9 december 2009
De mest älskade tio.... enligt mig....
-
1. (givetvis, givetvis) Utvandrar-eposet av Vilhelm Moberg. Det finns inga böcker jag har läst så många gånger. Jag ser framför mig Karl Oskars far som säger "jag ska väl gå ut och se på mina söners likfärd" - jag ser också framför mig den mödosamma resan med briggen Charlotta af Karlshamn- och brytandet av ny mark där vid Ki chi saga.... mödor och slit- ett nytt liv- och farväl för evigt till det gamla.
-
2. Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf- därför att jag känner så med Jan i Skrolycka och hans kärlek till dottern Klara Fina Gulleborg. Av alla Selmas böcker är det denna som berör mig allra mest.
-
3. Hans Nådes Tid av Eyvind Johnson. Den stora tegelstenen (och jag som annars inte tycker om att läsa tegelstenar) om Karl den store och hans tid. Den gillar jag....
-
4. Gäst hos verkligheten av Pär Lagerkvist. Om kärleken till en mor.... så oerhört vackert skriven.
-
5. Nässlorna blommar av Harry Martinson- den store poeten skriver poetiskt om en svår barndom - men där finns hopp.....
-
6. Jag ligger i mörkret hos dig av Bo Setterlind. Lyrik måste jag ta med. Bo Setterlind är en mästare på finstämda dikter. Det är så vackert att man får tårar i ögonen.
-
7. Jag, Ljung och Medardus av Hjalmar Bergman. En rolig och sorglig bok med Love Arnfelt som huvudperson- med handling (i vanlig ordning) förlagd till Wadköping.
-
8. Hemsöborna av August Strindberg "Vad är det fôr markvardige svin som har lôpper i pälsen- jo det är väl värmlandssvin." (Jag vill särskilt påpeka att jag har värmländska rötter och att jag älskar Värmland!) Hemsöborna är också sönderläst av mig- många visa ord i den (och mycket roligt också för den delen).
-
9. Nattens ögon av Erik Blomberg. Erik Blomberg hör till en av mina favoritpoeter- han har gjort många fina översättningar också. Ur Nattens ögon hämtar jag följande mycket kända dikt:
GRAVSKRIFT
Här vilaren svensk arbetare.
Stupad i fredstid.Vapenlös, värnlös.
Arkebuserad av okända kulor.
Brottet var hunger.
Glöm honom aldrig.
-
10. Kärlek i tjugonde seklet av Hjalmar Gullberg - i denna diktsamling finns "Förklädd Gud".
tisdag 8 december 2009
Lou Andreas-Salomé
Tema-trio sjukdom
I min familjehistoria spelar tuberkulosen en stor roll- sorgligt nog. Min mor blev föräldralös när hon var bara sex år- på grund av just den sjukdomen. Man kan nog säga att tuberkulosen har "svävat som ett moln" över mitt liv.
1. Som mitt första val : Onkel Toms stuga av Harriet Beecher Stowe. Vem minns inte lilla Eva som långsamt tynar bort i lungsot.
" - Jag kan inte se att något fattas flickan, sa Marie. Hon springer ju omkring och leker som vanligt.
-Men hon hostar!
- Hostar! Tala inte med mig om hosta! Jag har hostat i hela mitt liv. När jag var Evas ålder trodde et att jag hade lungsot. Dadda satt uppe och vakade natt efter natt. Äsch, Evas hosta är väl ingenting.
-Men hon är klen och börjar bli andfådd.
-Ja, det har jag varit i åratal. Det är bara nervositet."
-
2. Harriet Löwenhjelm var en ung och mycket begåvad poet- hon blev bara lite över 30 år gammal- dödsorsak: TBC. I min poesihylla har jag en liten klenod- Harriet Löwenhjelms bönbok.
"Föreliggande lilla volym representerar ett urval- denna gång ur hela hennes produktion, från tidigaste ungdomsalster ända fram till de allra sista dikterna, sammanbundet endast av ordet "Bön"".
Jag tar följande strofer från "Bön om våren"
-
Men hjärtats fred kan en aldrig få
om en inte vill redligen sträva.
O gode Gud! Låt hasteligen gå
den tiden jag haver att leva.
-
3. Spanska sjukan var också ett gissel- om än inte permanent. "The Deadliest Plague in History". I boken "The Great Influenza" av John M Barry kan man läsa allt vad som är värt att veta om spanska sjukan. Båda mina föräldrar mindes spanska sjukan. Min far kom ihåg kistor som bars ut ur hyreshus på söder i Malmö (från en kista droppade det blod...) Min mor kom ihåg dödsannonserna i ELA (Elfborgs läns Allehanda) - sida upp och sida ner. Det var minnen som etsade sig fast.
måndag 7 december 2009
Never was I as scared as at Shiloh.....
söndag 6 december 2009
Även jag har nu hittat fram till Ko Un
lördag 5 december 2009
Ett år av bloggande
-
Så har ett år gått- och roligt har jag haft med mitt bloggande. Det blir det när jag får skriva om mitt stora intresse- nämligen litteratur.
-
Under året har jag fått mycket inspiration från andra bok-bloggare- och jag har fyllt på bra i mina hyllor. (Så till den milda grad att jag nu har tre fortfarande omonterade Billy-hyllor i mitt arbetsrum... jag ska ta ett tag snart med dem.... för det ligger stora bokhögar på mitt skrivbord- det är helt täckt.)
-
Tack för alla trevliga kommentarer och tack för all inspiration under det år som gått- nu börjar ett nytt år- det ser jag fram emot!
Mannen från Granhammar
Bronsåldersmordet är en bok som handlar mera om bronsåldern än Granhammarsmannen. Det är absolut inget fel i det- snarare tvärtom. I vart fall för mig som vet nästan "nada och zilch" om den här tiden i historien. Jag känner att jag vill ha tillgång till den här boken i mitt hem mera permanent. (Mitt exemplar är en lånebok).
-
Det är oerhört spännande att läsa vad man kan få fram med modern teknik. Vi får bland annat veta att Granhammarsmannen inte alls kom från Granhammar....
Ben är en källa till mycken information- födointag under bestämda perioder i livet, bosättningsorter och också sjukdomar. Tandvärk var ett gissel och det fick minsann den här mannen sin beskärda del av- det konstaterades att han hade kronisk infektion i käkbenet. Det låter inte behagligt. Jag tänker inte avslöja lösningen på mordgåtan men det är spännande läsning !
Jag tror dock att den här boken har sitt största värde som historiebok- och det är som sådan jag vill läsa den mera noggrant. Nära 600 sidor kräver tid och eftertanke- det är trots allt facktext det handlar om även om språket flyter bra- och det finns många tydliga och bra illustrationer också. (Man får till och med se ett rekonstruerat porträtt av Granhammarsmannen).
-
Bronsåldern tänker jag således läsa mera om och då väljer jag gärna "Bronsåldersmordet" av Jonathan Lindström.
fredag 4 december 2009
Nobelpris- nobelalfabet bokstaven F
Seamus Heaney
onsdag 2 december 2009
Julklappsböcker....
Ett biblioteksfynd
tisdag 1 december 2009
Fjärilen och döden av Bo Setterlind
Flora Tristan
I går nuddade jag lite vid Flora Tristan- hon som enligt Bengt Anderberg " nästan blott blivit hågkommen som mormor till Paul Gauguin".
-
Flora Tristans bok "Peregrinations of a Pariah" läste jag för ganska många år sedan- den är absolut värd att ägna några timmar åt (om inte mera!). Flora Tristan var en stark och stridbar kvinna. En verklig förkämpe för både kvinnliga och mänskliga rättigheter.
-
Boken ovan kom ut år 1838 och sålde hyfsat. I Anderbergs berättelse "En glömd revolutionär" skriver han att Flora samma år blev överfallen av sin make- "han sårade henne allvarligt med ett revolverskott". Detta gav givetvis stora rubriker i hela Paris (där allt hände) - maken blev så småningom dömd till 20 års fängelse- och Flora Tristan återfick hälsan.
-
Hon hann skriva ännu en mycket omdebatterad bok "The London Journal"- Jag citerar Bengt Anderberg: " En fruktansvärd bok, fruktansvärd och aktuell"---- "Borta är medelklassen, strebrarna och lakejerna, vanligt folk, ridet av oro för jobbet och framtiden och barnens öden-"
" Allt är borta och allt har kommit tillbaka. Nya slumkvarter har växt upp , rikedomen är vräkigare än någonsin och nöden dränker sig nu inte bara i öl och gin utan i rashat och droger. Skriet av vanmäktigt raseri, det som Carlyle kallade "the cry of the dumb tortured animal", det drunknar nu i musiken från "upproriska" popband och vrålet från fotbollshuliganer."