fredag 25 december 2009

Vildmarken av Upton Sinclair


Tomten hade inte så många hårda paket till mig i år men jag har många olästa böcker i hyllorna och på borden (och lite överallt för den delen...). Jag har äntligen läst ut Upton Sinclairs "The Jungle" (eller som den heter i svensk översättning "Vildmarken". Den boken ska man definitivt inte läsa om man står i begrepp att äta en god middag.
-
"Vildmarken" handlar om Chicago- närmare bestämt om slakteri-industrin i Chicago. Vi får möta en skara litauiska invandrare och romanen tar hoppfullt sin början på ett bröllop- mellan huvudpersonerna Ona och Jurgis. De har just kommit till "The Gateway of the West" för att de- som så många andra invandrare vill skaffa sig ett nytt och bättre liv (som de hoppas).
-
Alla förhoppningar kommer snart på skam- Jurgis fattar en mängd felaktiga beslut (som invandrare utan stora kunskaper i engelska är det mycket lätt att bli lurad). Arbetet i slakterierna är fruktansvärt- arbetsförhållandena är så vidriga att det är svårt att läsa om dem. Barn dör av köld och blir ihjälbitna av råttor- det är svält, elände och fattigdom. En strimma hopp får vi se i slutet av boken- Jurgis (som då förlorat både sin hustru Ona och sin lille son) börjar viga sitt liv åt den framväxande fackföreningsrörelsen.
-
Boken är en enda lång anklagelseskrift mot korruptionen i "fläskpackarstaden". Upton Sinclair lär ha sagt "I'm here to write the Uncle Tom's Cabin of the labor movement". Det har han sannerligen lyckats väl med. Man lägger inte den här boken ifrån sig oberörd.
-
Upton Sinclair skrev många böcker med tema "muck-raking realism". "The Jungle" (Vildmarken) från år 1906 var den som sålde bäst- och den har blivit översatt till många språk. Upton Sinclair sade sig ha tre förebilder : Jesus- Hamlet och Shelley. (en lite annorlunda blandning kan man tycka).

3 kommentarer:

snowflake sa...

Ända tills du skrev ordet "råttor" tänkte jag att det kanske var nåt för mig... men råttor klarar jag inte. :/

God fortsättning!

Ingrid sa...

Det är en rätt äcklig bok om man så säger. Interiörerna från slakthusen är minst sagt oaptitliga. De kan få vem som helst att bli vegetarian. Råttor och förfrusna öron är inte trevligt det heller. Jag har full förståelse för att du väljer bort "The Jungle". Jag har beställt en bok till av Sinclair- Manassas- den handlar om Amerikanska inbördeskriget- det blir nog mera "kuriosaläsning" tror jag....

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.