lördag 26 december 2009

Konsten att planera sin läsning


behärskar jag mycket dåligt- men- jag vet att jag vill delta i Lyrans nya jorden-runt-resa under det kommande året. (Nu länkade jag till årets lista).
-
Med start i februari - resmål Öst-Europa- tänker jag försöka vara lite extra duktig och läsa alla tre böckerna Stalins kossor av Sofi Oksanen, Låt tistlarna brinna av Yasar Kemal och Aprils frusna blommor av Ismaël Kadaré.
Det blir en tur till biblioteket på måndag.
-
Jag ser mycket fram emot min jorden-runt-resa.
-
Vad planerar jag mera? Jo, jag vill läsa mera tysk litteratur och mera fransk dito- med blandning av originalspråk och svenska. (ibland måste man också (tyvärr)ta till med engelska eftersom det fallerar så med översättningarna (det vill säga att mycket aldrig blir översatt till svenska).
-
Med början i den franska världen- (och januaris plan)
Vénus Khoury-Ghatas bok "Sept pierres pour la femme adultère" finns i svensk översättning "Sju stenar till den otrogna hustrun" (Elisabeth Grates förlag)- ligger bland de översta böckerna i läshögen. Pierre Magnans "La commissaire dans la truffière" likaså. Magnans bok får kommentaren "Crime fiction for those with a soul and a dark sense of humour" i Independent on Sunday. (jag hoppas att jag har bådadera....). Av Pierre Magnans böcker finns flera översatta till engelska.
-
Så till min tyska läsning : Jag vet att bokförlaget Thorén och Lindskog planerar att ge ut
En tyst minut av Siegfried Lenz i januari- den boken vill jag absolut läsa. Siegfried Lenz är en mycket intressant författare. Jag har tidigare läst "Fyrskeppet och andra berättelser" av honom.
-
Som nummer två på min tyska lista i januari sätter jag Buddenbrooks av Thomas Mann. Den finns färsk och fin i nyöversättning. (Dessutom i storpocket till mycket facilt pris) Tänk... den hade inte blivit översatt sedan 1904... jodå- man kan gott säga (för att citera AdLibris ) "en av höstens stora litterära händelser". Jag har aldrig läst boken - och det tänker jag råda bot på.
-
Så har jag Henrik Pontoppidans "Isbjörnen" och "Nattevagt" -"Lykke-Per" läste jag med stor behållning under oktober i år. Nu tänkte jag läsa några kort-romaner som omväxling.
-
Faulkner vill jag gärna fortsätta att läsa och likaså Sinclair Lewis- "As I lay dying" respektive "Elmer Gantry" ligger på bokbordet.
-
Ja, hinner jag med detta under januari månad ska jag ge mig själv en bokpresent :-)

3 kommentarer:

Anonym sa...

test

Hermia Says sa...

Jag har ingen plan för min läsning, men dras till de odödliga romanerna. Igår inhandlade jag just Buddenbrooks i den fina nyöversättningen med för ögonen skönt typsnitt. Ser fram emot att läsa den så småningom.
Det blir spännande följa ditt läsintag...

Ingrid sa...

Buddenbrooks är en sann pärla- skön att hålla i händerna, vacker att se på och innehållet ... ja, jag har redan börjat "tjyvläsa"- nu har jag svårt för att sluta...Precis som du Hermia, dras jag mest till det klassiska och som du säger odödliga romanerna.