söndag 27 december 2009

I stället för stjärnor på ett slott....


(och om jag ser en enda tidningsartikel till om Björn Ranelid så skriker jag högt)- underhöll jag mig med att se vad jag hade läst under 2009- det första året i mitt livs historia då jag skrivit ner varenda bok jag "konsumerat". (Jag är inte någon organiserad människa).
-
För att göra en lång historia kort- jag tänker inte plåga mina läsare med att lista allt det jag läst men... jag vill gärna berätta vilka de STORA läsupplevelserna har varit. (Det har blivit ett antal...)
-
I februari beslutade jag mig äntligen för att "attackera" William Faulkner- och det blev en enorm inspiration att forsätta att läsa flera av hans verk- jag började med "Det allra heligaste". Den boken hamnar utan tvekan på min lista över " årets läsupplevelser".
-
I maj månad blev det dags för en resa till Öst-Europa i Lyrans regi- här lärde jag känna Herta Müller för första gången i Hjärtdjur. Det var en mycket annorlunda bekantskap och jag blev djupt tagen av hennes skildring av livet i en mycket vidrig diktatur.
-
En nobelpristagare som har kommit lite i skymundan (som så många andra av den kategorin, tyvärr) är Sinclair Lewis. I oktober tyckte jag att det var dags att läsa något av honom- och mitt första val blev Main Street som följdes av hans mest kända roman "Babbitt". Jag är inte klar med min läsning av Lewis - jag har ännu två olästa böcker av honom i min hylla som bara väntar på sin tur....
-
Jag är en stor lyrikälskare- och i december månad hittade jag äntligen Ko Uns dikter. Vilken fantastisk poet han är! Han är så vis... och han blandar sin vishet med mycken humor. Så härligt. Jag blir på gott humör av att läsa hans funderingar i diktad form. Här har vi kanske en ny nobelpristagare. En synnerligen värdig sådan.
-
Jag skulle också kunns lista Uwe Timm, Eeva Kilpi, Pierre Magnan och Madeleine Bourdouxhe - alla dessa författare har bidragit till att höja min livskvalité. Jag tackar och bugar djupt.

4 kommentarer:

Holly Hock sa...

Jag ska läsa "Hjärtdjur" strax. Kul att du tyckte så pass mycket om den att den kom med här. Gott nytt år! /Therese

agnes i Lund sa...

Du har mitt fulla stöd vad Stjärnorna beträffar. Ja, språket i Hjärtdjur var verkligen annorlunda. Det etsade sig fast på något sätt. Såg filmen som gjorts på Uwe Timms bok Upptäckten av currywursten häromdagen men den behöver man verkligen inte se. Den gjorde på intet sätt boken rätttvisa.

Ingrid sa...

Holly Hock: Gott Nytt År till dig också och jag ser fram emot att läsa vad du tycker om "Hjärtdjur"!

Agnes: Ja, språket i "Hjärtdjur" är mycket annorlunda och som du säger- det etsar sig fast. Ordentligt. Tråkigt att filmen "Upptäckten av Currywursten" inte var någon höjdare- men tack för varningen. Jag håller mig då till boken, jag också. (och jag kommer att undvika "Stjärnorna" i fortsättningen också :-)

Vixxtoria sa...

En eller annan tidningsartikel med BR kan jag nog stå ut med; det är ju bara att bläddra förbi. Det är värre med tv- och radioprogram som normalt brukar vara intressanta och sansade. Och med min mamma som plötsligt vill läsa allt BR har skrivit... suck!

Annars var det här ett väldigt spännande inlägg. De allra största läsupplevelserna är ju trots allt det man vill åt!