tisdag 15 december 2009

Tema-trio vänskap

Vilken fin tema-trio denna veckan. Hurra för Lyran!
Vänskap är det viktigaste som finns i livet. Goda vänner... vad vore livet utan dem? Intet.
-
I litteraturen finns det många exempel på goda vänskapsförhållanden och det har varit ett sant nöje att få botanisera i hyllorna under eftermiddagen (alltmedan snön faller i blöta sjok och hunden sover sött på sin fårfäll).
Så till mina val:
-
1. Truth and Beauty av Ann Patchett. En bok som handlar om en lång och djup vänskap mellan henne och Lucy Grealy. Ann och Lucy möttes under sin collegetid (år 1981) - deras vänskap varade ända fram till Lucys död. Jag citerar från omslaget "This is a tender, brutal book about loving a person we cannot save. It is about loyalty, and about being lifted up by the sheer effervescence of someone who knew how to live life to the fullest". Boken om Lucy och Ann är en av de djupaste och mest gripande vänskapsskildringar jag någonsin läst.
-
2. Air Mail- brev 1964-1990 Tomas Tranströmer och Robert Bly. Den här boken tycker jag också så mycket om- den fina vänskapen mellan de två bröderna i anden Tomas och Robert. Det talas i boken om att deras "poetiska DNA-koder är lika varandra till förväxling."
De översätter varandras dikter... de skriver långa och innehållsrika brev till varandra....
-
några rader ur dikten "Theodor Roosevelt av Robert Bly i översättning av Tomas Tranströmer
-
När jag var president krossade jag sniglar med bara tänderna.
Jag sov i underkläderna i Vita Huset.
Jag sög ut kubanerna med ett strå och Lenin drömde om mig varje natt.--------
-
3. Band of Brothers av Stephen Ambrose. Så nära varann kommer man nog aldrig som när man går ut i krig tillsammans... att dela samma "foxhole".... att offra sig för sin vän- om och när det behövs. Hur det är/var att vara soldat under de värsta av omständigheter- detta skriver den amerikanske historikern Stephen Ambrose om i sin bok Band of Brothers Särskilt hemsk tycker jag att skildringen av "The battle of the Bulge" är- att tvingas ligga i dessa hålor i bitande vinterkyla och under offensiv från en fiende som tidvis verkade helt övermäktig.

6 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jag har aldrig insett att Band of Brothers bygggde på en bok. Har sett och älskat TV-serien.

Ingrid sa...

TV-serien är nog en av de bästa serier jag någonsin sett....

Petter Malmberg sa...

Airmail är en mycket trevlig bok. Alla smådetaljerna i översättningarna som de diskuterar.
Som formen på en svensk hönsbuljongstärning.

Ingrid sa...

Översättningsproblemen är väldigt roliga att läsa. Jag minns något med igenklistrade ögon och en förklaring/diskussion att det skulle vara "någon slags ideologiskt klister".

lustigkulle sa...

Airmail - jag gillade den. En utmärkt ingång till bådas poesi tycker jag. Man får veta något om poesiknåpandet till vardags, så att säga.

Ingrid sa...

Ja visst är "Airmail" väldigt trevlig och lärorik på många sätt. Poesiknåpande är precis rätta ordet!