torsdag 15 oktober 2020

Makt och mod

 

Christian 5. iförd kröningsmantel.

För 350 år sedan blev Christian nummer fem kung av Danmark. Detta uppmärksammas i en specialutställning på Rosenborgs slott i Köpenhamn, en utställning som kan ses fram till en bit in på nästa år. Tyvärr lär väl pandemin sätta käppar i hjulet för mig även då,  så jag får nöja mig med ”det digitala”. Christian var en kung med stark anknytning till Skåne på så vis att han gjorde sitt yttersta för att återvinna denna eftertraktade bit av land till Danmark. Hans svåger Carl XI kämpade mot och så härjades Skåne svårt av de två härarna. Städer och byar brändes och skövlades på löpande band. Det avgörande slaget kom att stå i Lund år 1676. 

På Rosenborgs slott visas en mängd föremål med anknytning till kung Christian och man har till och med plockat upp ett hjorthorn från källaren - inte vilket horn som helst förstås utan just det som satt på den hjort som blev orsak till kungens död. Christian älskade nämligen att jaga och i oktober 1698 hade han just nedlagt en hjort, skulle ge den nådaskottet men hjorten kämpade in i det sista och sparkade kungen i höften. Det tog så illa att Christian avled i sviterna av skadan. Förutom jakt tyckte kungen om att resa och han verkar ha varit i ständig rörelse. Snabbt skulle det gå och många hästar lär ha fått sätta livet till.

Utställningen på Rosenborgs slott finns att se i Riddarsalen och är väl värd en resa över Öresund. Utställningen har fått titeln ” Magt og Mod- Christian 5.s verden.”

Inga kommentarer: