Klosterkyrkan i Eberbach. ( Wikimedia Commons).
”Vin genom tiderna” är titeln på den tunga och mycket innehållsrika bok som jag släpat hem från biblioteket. Utgiven på Atlantis förlag och författare är Hugh Johnson. Det här praktverket har lyckats överleva trettio år på hyllorna, inte illa. Här kan man i princip lära sig allt om vin och främst dess historia. Cisterciensklostren har i allra högsta grad bidragit till vinets utveckling och ett av de stora centra låg just i Eberbach ( Hessen). Eberbach ligger i en skogig dal bland Rheingaus kullar och på 1100- och 1200-talen var detta kloster världens största vintillverkare. Från rött burgundiskt vin gick man tämligen raskt över till vitvin, ett vitvin som så småningom kom att bli tillverkat av rieslingdruvan. År 1500 invigdes ett av de jättefat som cistercienserna lyckades bygga- rymmande inte mindre än 70 000 liter.
Några år senare stormades klosterkällarna av ” folk i trakten” och allt vin blev uppsupet. ( Klostret plundrades också). Att bälga i sig 70 000 liter vin ( eller mer) borde ge en mängd rediga baksmällor, tänker jag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar