torsdag 1 mars 2018

Året var 1926

Gertrude Ederle

Antonio Gaudí dör i Barcelona och Rudolph Valentino lämnar också han detta jordiska. Den 6 augusti blir amerikanskan Gertrude Ederle ( 19 år gammal) den första kvinnan att simma över den Engelska Kanalen.

I Moskva försöker Boris Pasternak att anpassa sig till den nya sovjetiska regimen, Marina Tsvetayeva lever i exil i Frankrike och kämpar med sin försörjning, Rainer Maria Rilke bor i Schweiz- han är döende. Dessa tre kommer att få sina öden sammankopplade under sommaren 1926 när de tillsammans inleder en intensiv brevväxling. Denna omfattande brevväxling finns i bokform och jag tänker läsa dessa poeters tankar och funderingar från den där sommaren för nära hundra år sedan nu.


6 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Rilke var ju ganska länge i Skåne, en sommar på Borgeby

Thomas Nydahl sa...

Tack för tipset. Den gick att beställa på Bokus, så det har jag gjort nu. Läser mycket om den tiden dessa dagar, bland annat tegelstenen med Tomas Venclova så den här passar väldigt bra in!

Ingrid sa...

Thomas: Tack själv, säger jag för nu ska jag leta efter en bok om Vilnius av Venclova. Den finns någonstans i mina hyllor.

Hannele: Ja, jag har läst om den vistelsen någonstans .

Tommy sa...

Se även på svenska (översättare Ola Wallin): Korrespondens 1926, Ersatz förlag 1996

Thomas Nydahl sa...

Ursäkta mig Ingrid, vill bara säga att hans Vilnius-bok är framstående.
Min äldste son Mikael gav ut hans essäer Former av hopp 2001. Den finns här: http://www.ariel.nu/2-venclova

Ingrid sa...

Thomas: Tack! Jag har skrivit upp titeln. Just nu har jag på något sätt fastnat i Litauen - inspirerad av Frido Manns bok om Nidden.