lördag 17 mars 2018

Sexton dagar i augusti

Författaren Thomas Wolfe. Foto: Carl van Vechten

Året var 1936 och i augusti månad flockades folket i Berlin - det var dags för olympiad. Det blev ett idrottsevenemang som gick till historien. Nazisternas propagandaapparat arbetade fast och skickligt - Goebbels styrde och ställde och såg till att dra i alla trådar. Det tusenåriga riket skulle träda fram i all sin glans. Jag har läst Oliver Hilmes bok om de här augustidagarna för så många år sedan nu. Hilmes skriver om både betydligt och obetydligt och den röda tråden lämnar han åt Thomas Wolfe, den amerikanske författaren, som var i Berlin under just de här veckorna. Wolfe såg, iakttog och lät sig villigt föras bakom ljuset i början men till slut uppenbarades en hel del sanningar för honom och de skrev han sedan om, men Wolfe var svårt sjuk (TBC) och han dog i förtid år 1938 - och så tystnade hans röst.

Berlinspelen blev trots allt inte exakt som Hitler hade tänkt sig. Mycket av uppmärksamheten kom att gälla den amerikanske friidrottaren Jesse Owens som kammade hem inte mindre än fyra guldmedaljer under tävlingarna.
Jesse Owens i Berlin


Oliver Hilmes bok är fylld av udda händelser och personer i skuggan och med direkt anknytning till olympiaden. Här finns Ernst Rohwolt, bokförläggaren, som gillar att både äta och dricka i stor mängd, Leni Riefenstahl och författarinnan Mascha Kaléko som lever i ett olyckligt äktenskap. "Berlin 1936-sixteen Days in August" ger en god bild av det Tyskland som vuxit och höll på att växa fram under 1930-talet. Som komplement tänker jag också läsa Barbro Alvings rapport från Berlin under samma tid.

Inga kommentarer: