måndag 9 december 2013

Ingen vind. Bara stjärnor och ensamhet.

.

Cecilie Skog var på bröllopsresa med sin man Rolf- en ovanlig sådan för den var tänkt att gå till toppen av berget K2. Det var i augusti år 2008. Allt slutade i stor tragedi och många människor kom att mista livet. Rolf träffades av ett stort isstycke på sin väg genom den så kallade Bottleneckpasssagen- han försvann ner i djupet. Han var borta. Kvar var bara stjärnor och ensamhet.

Om den tragedi som inträffade på K2 i augusti år 2008 kan man läsa i "Begravda i himlen" av Peter Zuckerman och Amanda Padoan. Boken har tilldelats flera priser bland annat The George Orwell Award. Den svenska översättningen står Ulf Gyllenhak för. (Boken finns i pocketutgåva).

Det som gör den här boken så speciell och så extra läsvärd är att den följer de bärare som annars så ofta glöms bort i den här sammanhangen. De är isens och strapatsernas hjältar i det fördolda. Nu får man läsa deras historia och bakgrund.


Fotot ovan är från en expedition år 1909. Hotfullt reser sig bergkammen i bakgrunden.


K2 är berget som har dödat en ovanligt stor mängd av klättrare och bärare. De här dagarna i slutet av augusti år 2008 miste hela elva personer livet och tre överlevde med svåra skador. Det är inte undra på att K2 kallas för "The Savage Mountain"- och det är med sina 8 611 meter över havet det näst högsta berget i världen och förmodligen också ett av de mest svårtillgängliga.


Många har försökt trotsa K2 och många har som sagt fått ge sina liv i de försöken. År 1909 attackerades berget av Ludvig Amadeus, hertig av Abruzzerna- en man som var en verklig våghals och som hade hittat på en hel del "spännande" även innan. Nu skulle han ge sig på att bestiga det här gäckande berget men det misslyckades han med. Däremot kom han hela 6 666 meter upp och det var en stor bedrift . Ludvig Amadeus har fått ge namnet åt en av de två "leder" som man kan välja när man ska bege sig upp till toppen- "The Abruzzi spur".

"Begravda i himlen" är en sorglig och djupgående skildring av K2 och dess offer. Boken ger också en god bild av områdets historia.

1 kommentar:

luttradbibbla sa...

Jag har en viss förkärlek för böcker om bergsbestigning (vet inte riktigt varför) och "Begravda i himlen" är den senaste i raden i ämnet som jag läst. Lite annorlunda vinkling eftersom mycket är sett ur sherpas synvinkel.
Mycket bra.