lördag 21 december 2013

Vid slutet av ett (läs)år


Två år i rad har jag försökt att vara ambitiös och anteckna "enligt alla konstens regler" i en ganska "lyxig" variant av bok-dagbok. Det tänker jag inte fortsätta med utan nu blir det åter till den helt hemmasnickrade anteckningsboken (eller det mindre kollegieblocket). Jag gillar inte att bli styrd och när jag tvingas fylla i (nåja, man gör förstås som man vill ändå) vid förtryckta rubriker vaknar motvalls käring i mig.

Under det senaste året har jag i alla fall ganska pliktskyldigt antecknat och noterat de och om de böcker jag läst. När jag nu ändå har varit så "duktig" tänkte jag att jag skulle undersöka statistiken (lies, damned lies and statistics - var det inte så han sa, Mark Twain?) för att se hur det stod till med mångsidigheten i läsandet.

Föga förvånande blir det stark övervikt för ursprungsland USA och England. Som tvåa kommer Norden (mest Sverige) och en hedrande tredjeplats (och nu känner jag mig stolt över mig själv) intar det tyskspråkiga (fördelat på Österrike och Tyskland - en del i svensk eller engelsk översättning förstås....).

Nyårslöften? Det avger jag inga. Däremot har jag en önskan: att göra en större ansträngning med att få spridning på läsandet över länderna. Äldre och bortglömd litteratur vill jag fortsätta att försöka leta upp.

Den som lever får se.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag lyckas inte skriva så mycket.... det blir lite lösa lappar, fast jag har en skrivbok.

Ingrid sa...

Hannele: Ibland känns det ganska träligt att skriva i de där anteckningsböckerna....

mimmimarie sa...

Jag har mina lästa böcker i ett exceldokument och däri kan jag välja vilken ytterligare information är titel och författare som jag kan välja.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag är så gammalmodig att jag mest anlitar papper och penna för alla slags noteringar. Det är kanske opraktiskt men för mig är det den väg som ger minst stress. :-)