lördag 21 december 2013

Saxat från en kultursida för inte alltför länge sedanDet ska mest handla om badhus (ovan en vy över Varbergs kallbadhus som uppfördes år 1903 i den då mycket populära moriska stilen). (Fotot är lånat).

Det var en gång en tidning som hade läsvärda kultursidor. (Det kan jag inte säga om den tidningen idag). År 1995 tilldelades Seamus Heaney Nobelpriset i litteratur och  den 10 december (Nobeldagen) kunde man läsa en artikel av Tord Wallström "Symboler för Irlands folk", en dikt av Heaney i svensk tolkning av Lasse Söderberg "Frändskap" , Göran Lundstedt berättade om "Alfred Nobel och älskarinnan" och så slutligen något helt annat: Bo Gentili recenserade en bok om "Varmt och kallt badliv" nämligen Inga Kindbloms (intendent vid Kristianstads läns museum) Badhus. Bad och badande före 1950 (utgiven av Riksantikvarieämbetet).

Den boken blir jag onekligen nyfiken på och konstaterar att den finns kvar på ganska många bibliotek fortfarande.

Kallbadhusen ,framför allt, lever farligt- det kan man konstatera efter den senaste tidens stormhärjningar.

 Intresset började bli stort för välgörande havsbad under den senare delen av 1800-talet och så anlades en mängd offentliga kallbadhus över så gott som hela Sverige.

I Malmö kan man ju ståta med ett riktigt anrikt gammalt badhus (fast idag är det ombyggt och väl  i det mesta nykonstruerat), Ribersborg (eller "Ribban" som det heter i folkmun.) Ribersborg ritades av arkitekten Alfred Arwidius och togs i bruk redan år 1898  men sedan kom den stora stormen år 1902...

Kallbadhuset i Landskrona hör till de allra tidigaste (1877)- (tyvärr for det iväg i stormen Sven men det kommer att återuppstå.)

Det byggdes också varmbadhus- Sturebadet i Stockholm hör till ett av de mest anrika (från 1885).Varmbadhusen uppfördes i sten och därför är det mycket bättre bevarade.

"Och de finns alla prydligt dokumenterade i Inga Kindbloms inventering. Här kan man följa arkitekturens utveckling i Sverige speglad i dessa särpräglade byggnader. Allifrån Sturebadet i Stockholm, invigt 1885, över de många jugendbadhusen vid sekelskiftet, till 1930- och 1940-talens funktionalistiska skapelser." Citat: Bo Gentili


4 kommentarer:

♥ Hanneles paradis på Hisingen sa...

vi har ett kallbadhus i Göteborg, har inte besökt det nu

Ingrid sa...

Hannele: Jag gillar de där gamla kallbadhusen även om jag inte längre är någon flitig gäst.

Bodil Z sa...

Hej Ingrid,
jag har av olika skäl inte varit inne hos dig (eller någon annan) på sista tiden. Nu fick jag syn på kallbadhuset i Varberg. Det är en byggnad jag fotograferat lite då och då genom åren. Här finns en sådan med - som bild nummer tre:
http://bodilzalesky.com/blog/2009/08/23/carl-snoilsky-vagbrytaren/

Ingrid sa...

Bodil: Tack för dina rader och jag blev så glad att höra från dig. Det var intressant att läsa om Snoilsky och hans tid i Varberg. Det lockar till mera läsning. Badhuset är väldigt vackert att skåda!