lördag 28 december 2013

Inför ett nytt läsår


 Jag kan har sneglat på en del kritikerrosade böcker från 2013 och kan inte undgå att bli nyfiken och fundera på om "kan det här vara något för mig"? Aleksandar Hemon är en bosnisk-amerikansk författare som jag vet behärskar språket på ett alldeles speciellt sätt. "The Book of My Lives" är inte skönlitterär utan består av en samling essäer- självbiografiska sådana." The Book of My Lives" känns lite som ett måste.....



Ytterligare en biografisk skildring och nu om ett mycket annorlunda människoöde. "The Black Russian" handlar om Frederick Bruce Thomas- son till före detta slavar i Mississippideltat. Thomas fick verkligen se och uppleva mycket i sitt liv- han blev rysk medborgare strax före revolutionen  och Thomas liv är en veritabel odyssé genom stora delar av Europa under förra seklet.



Den 26 december år 2004 minns vi alla. Tsunamin skördade hundratusentals liv och lämnade efter sig sorg, förtvivlan och förödelse. Sonali Deraniyagala var en av dem som drabbades mycket hårt. Hon har skrivit om sin historia i boken "Wave". Författaren och litteraturkritikern William Dalrymple har läst och berörts av den här berättelsen om sorg och kärlek.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

visst blir man nyfiken på dessa böcker.

Ingrid sa...

Hannele: Jag fastnade för dem direkt!