lördag 14 december 2013

Floder och kultur


På sina resor han förnam,
hur väl försynens nåd reglerat,
som floder över allt placerat
där stora städer stryka fram.


Jag tillbringade en del av min barndom i ett TV-löst samhälle. På kvällarna läste man, lyssnade på radio eller så bara umgicks man- ofta spelade man olika kortspel. Ett populärt sådant var "Författarspelet" och från det  minns jag just de där raderna från Johan Henrik Kellgrens Dumboms leverne speciellt väl av någon anledning.

Idag kom jag att tänka på floder - floder som bärare av kultur och så försökte jag hitta böcker med floden i fokus.

Claudio Magris "Donau" borde väl toppa listan på stora "flodverk" och det är en bok som man inte bör låta bli att läsa. Donau är en lång flod och den flyter genom många länder och kulturområden.


Mark Twain skrev om livet på Mississippi i slutet på 1800-talet. En annan flodklassiker.


Uwe Rada är en mycket flitig "flodförfattare". I min hylla har jag redan hans böcker om Memel och Oder men nu ser jag att han har kommit ut med en bok om Elbe också. Den får jag se till att skaffa!


Nina Burton har skrivit om tre floder- Themsen, Rhen och Rhône. Det blir tre mycket lärorika resor som man tas med på.

Det finns säkert flera böcker om floder och kultur- jag tar gärna emot tips!

6 kommentarer:

mimmimarie sa...

Flodernas bok läste jag i somras. Den var mycket bra och tänkvärd och höll ett långsamt lästempo, ungefär i takt med hur floden flyter fram.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag tyckte också så mycket om Flodernas bok- väl skriven och som du säger lagom långsam i tempot för att man ska hinna stanna upp och reflektera och ta reda på mer!

Mrs Calloway sa...

Flodernas bok skulle man kunna lägga till på önskelistan

Kurt sa...

Men av Europas 10 längsta floder, så ligger ju 9 i Ryssland eller f.d Sovjetunionen

Ingrid sa...

Mrs C: En mycket bra julklapp.

Kurt: Volga skulle jag inte ha något emot att läsa om- men jag förmodar att det mesta om de ryska floderna naturligt nog är skrivet på ryska... och det språket behärskar jag inte... tyvärr. Jag är dåligt insatt i de ryska floderna och eventuell litteratur kring dem- men nu blir jag faktiskt nyfiken..... Jag har ju gått i den gamla skolan där man fick lära sig rabbla floder så nog sitter en del av dem kvar fortfarande. :-)

Kristoffer Burstedt sa...

Stilla flyter Don av Sjolochov är ju en fantastisk romansvit.