tisdag 11 december 2012

Tack vare Project Runeberg

 
kan man läsa flera noveller från samlingen "Fiskare" alldeles gratis på nätet. Jag lyckades hitta mitt exemplar lite lagom undangömt på bibliotekets numera öppna magasin. Boken är sliten och trasig- den här han man lånat ut många gånger- och med tryckår 1927 har den uppnått en mycket aktningsvärd ålder (originalupplagan är dock från 1907).
 
Jag har blivit mycket förtjust i Ludvig Nordströms sätt att berätta- han påminner mig om Strindberg, Piraten och Hjalmar Bergman- i en salig blandning, fast naturligtvis är han mest sig själv. Nordström lärde sig känna väl till Ångermanlandsfiskarnas hårda villkor för han arbetade med och bland dem under en tid. Det han skriver känns så äkta och han lyckas fånga de här människornas själ och hjärta. Det skulle vara mycket trevligt att få se en ny utgåva av de här fina novellerna....
 
I band 16 av Levande svensk litteratur får Nordström hela femtio sidor- och han beskrivs som en "spontan, genuin epiker". Det skriver jag under på.
 
I en annan novell (från en annan samling) med titeln "Femte söndagen" beskrivs bland annat "magmätningen i Prästhamn."
 
"I en lång rad stodo de, alldeles nakna, längs sandstranden: Stenbit- Smerling- Nordhammare- Wallanger- Saltgren- Unaeus- Kullstadius- Envaldius - Pihl. De synade, vem som hade den största magen, och som Pihl ännu inte fullgjort sin värnplikt och alltså inte hade rätt att äga mage, var han den som skulle döma.----- Och detta äro de män som bilda staten! Detta! tänkte Benjamin Zellberg med den ungdomliga idealitetens gränslösa förakt för verklighet och ringa förståelse av de mänskliga formerna. Det var emellertid åtta stora, skinande oklanderliga magar. Det var sådana magar , som alltmer försvinna, sen de ärelösa kommit till makten. De gömmas nu i den barmhärtiga mullen eller släpas skamset på bakgator, där de röda näsorna, de rinnande ögonen och de dinglande benen ännu finnas kvar och minnet av förgångna, gladare dagar alltjämt föresvävar några lallande gubbars syn! Men på den tid, som här skildras, skeno och välvde de sig ännu öppet i solen."

2 kommentarer:

Kurt sa...

Det har ju klagats mycket på hur dålig svenska förlag är på att lansera E-böcker. Men här har ju nya förlag chansen att plocka upp dessa fria böcker, modernisera grammatiken (det borde man kunna göra automatiskt med ett datorprogram), och ge ut sådana här böcker.

Ingrid sa...

Kurt: Absolut! Det finns ju ett stort och verkligt förnämligt urval.