söndag 9 december 2012

Levande svensk litteratur : 4

Gertrud Lilja 1887- 1984

Det går så snabbt att bli bortglömd som författare. Gertrud Lilja som rönte så stora framgångar med sina böcker under framför allt 30- och 40-talet har idag blivit så gott som totalt okänd.

I "Levande svensk litteratur" finns hon med -( och här är kvinnorna annars i stor minoritet), representerad genom två noveller  "En uppfinnare" och "Två små pojkar".

Gertrud Liljas debut kom år 1924 med novellsamlingen "Den besvärliga gåvan" och den fick genast stor uppmärksamhet. Jag citerar från Levande svensk litteratur " Hon är sällsynt initierad i ensamma individers belägenhet, lyhörd för de falska tonfallet och en skarpsynt iakttagare av det bornerade, det löjliga och oäkta i människornas värld. Också i ett större litterärt format kommer hennes gedigna egenskaper som psykolog och moralist till sin rätt. Hennes romaner är fast komponerade, och hennes klara och oförvillade realistiska blick, hennes flärdlösa stil och varma medkänsla gör dem till prov på god och vederhäftig berättarkonst."

En del av Gertrud Liljas böcker blev också översatta till t ex tyska och det finns faktiskt en doktorsavhandling från 2003: Att förhålla sig till moderniteten : en studie i Gertrud Liljas författarskap av  Maria Nilson (Lunds Universitet).

Det göms en hel del av denna säkerligen mycket oförtjänt bortglömda författarinna på bibliotekens magasin. Själv kommer jag att beställa några titlar så småningom.

2 kommentarer:

Klemperer sa...

Det är so underbart att du skriver om författare från Sverige som är bortglömd!
Jag hade inte mycket tid att läsa din blog i December, så det kommer att blir mycket bra för mig nu! Ja beställde (via bokbörsen) böcker av "berömde" författaren som Gunnar Ekelöf, Harry Martinson och Moa Martinson (hun var en rekommendation av boksäljare). Mina tyska vänner känner inte Ekelöf...

Men småningom kommer jag att beställa böcker som du rekommenderar :-)). Det är så ganska trevligt att läsa svenska böcker. Det är härlig att läse i den tiden "mellan åren".

Ingrid sa...

Klemperer: Ekelöf hör ju verkligen till de stora- du har något att se fram emot. Harry Martinson och Moa Martinson är också väldigt fina och klassiska svenska författare. Hoppas att du får lite extra lästid nu under julen! Tack för din kommentar och jag kommer säkert att skriva om flera "bortglömdheter" så småningom.