lördag 22 december 2012

Bästsäljande i Tyskland


Resultatet blev jag förvånad över (och glatt överraskad). Högt på listan ligger en bok av Wolfgang Koeppen (1906-1996) "Tauben im Gras". Tyvärr har inte någon av Koeppens böcker översatts till svenska- däremot finns en del av hans romaner att få på både norska och engelska. "Duvor i gräset" blev Koeppens stora genombrott (1951) och när jag läser om handlingen tänker jag "Ulysses" för här är det fråga om vad som händer i en liten stad under en enda dag- tiden är strax efter andra världskriget och det Tyskland som avportätteras är ett land som befinner sig i ett vakuum- ett limbo.

En annan författare vars böcker uppmärksammades ordentligt var Friedrich Dürrenmatt. "Fysikerna" och "Besök av en gammal dam" låg högt på listorna. Båda två är teaterpjäser (och jag minns att jag såg just "Fysikerna" i en uppsättning på Malmö Stadsteater för ganska länge sedan). Dürrenmatt var schweizare och hans böcker kan man nog ganska enkelt få tag på via biblioteken- han skriver rappt och underhållande och har ofta lite speciella "kringelikrokar" i intrigen. Spännande är det i vart fall.

"Fysikerna" har handlingen förlagd till ett mentalsjukhus där tre herrar sitter instängda- men är de verkligen så "galna" som de verkar? En pjäs i atombombens skugga.... (från 1961).

"Besök av en gammal dam" handlar om den äldre förmögna kvinnan som återvänder till sin hemby för att erbjuda en stor summa pengar för allmän upprustning mot att hon får något i gengäld.... det blir ett svårt dilemma för de inblandade för det damen begär är vedergällning för en gammal oförrätt.

Några andra böcker från listan: Daniel Glattauers: Gut gegen Nordwind, Thomas Manns: Mario und der Zauberer och Wolfgang Herrndorfs: Tschich

2 kommentarer:

Anonym sa...

En riktig bra bok, "Tauben im Gras". Jag gick till en läsning av Koeppen i Heidelberg, jag har glömt vilken år det var. Jag var student - och Koeppen - han publicerade ingen romaner en mycket lång tid - imponerade mig väldigt. Det var underbart. Han läste (DAI, german american institut wanted it that way) från böcker av sina resor. En djup, förtrollande röst... Idag är han underskattad. Jag läser Koeppen och det verkar så som honoms röst vore här :-)).

Ingrid sa...

Klemperer: Jag förstår att jag måste se till att skaffa "Tauben im Gras". Det måste ha varit en fantastisk upplevelse att höra och se honom "live".