lördag 29 december 2012

Absint, konst och biografi(er)


Inte kunde jag motstå den här tavlan av van Gogh "Stilleben med absint". "Den gröna fén" står uppdukad på bordet redo att  avnjutas.

Så erinrade jag mig en biografi (romantisk biografi kan man nog kalla det för- och kanske mer "påhitt" än verklig biografi- men dock) av Irving Stone "Han som älskade livet" och det är väl en av de mera kända böckerna om van Goghs stormiga liv.

Irving Stone (1903-1989) var en amerikansk författare som skrev många så kallade romantiska biografier- ett par av dem är översatta till svenska  till exempel "Passionerna" (som handlar om Freud) och "Han som skapade en värld"  om Michelangelo.Vill man läsa något mera "verklighetstroget" tror jag att "De sista sjuttio dagarna" kan var något att fundera på. Det är Bakhåll förlag som har gett ut en samling brev som van Gogh skrev under sin sista tid- det var en tid av hög aktivitet för honom och han målade under dessa sista sjuttio dagar också sjuttio tavlor. Den 29 juli 1890 tog så konstnären sitt eget liv med hjälp av en revolver.

Inga kommentarer: